COMUNICAT DE PRESĂ

 Mitingul USL de la Iaşi va avea loc duminică, 22 iulie 2012

 USL Iaşi a decis să amâne organizarea mitingului pentru demiterea lui Traian Băsescu programat iniţial sâmbătă, 21 iulie 2012, pentru data de duminică, 22 iulie, începând cu ora 10.00, în Piaţa Unirii din Iaşi.

Anunţul a fost făcut astăzi de vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita care a motivat decizia prin evoluţia către o posibilă situaţie tensionată, cu potenţial conflictual şi generatoare de incidente, în urma declaraţiilor recente pe acest subiect ale lui Traian Băsescu.

Primarul Municipiului Iaşi a făcut, în cadrul unei conferinţe de presă, un scurt istoric al modului în care s-a ajuns ca în data de 21 iulie 2012, la Iaşi, să fie programate a avea loc 2 mitinguri, unul al PDL pentru susţinerea lui Traian Băsescu şi altul al USL pentru demiterea acestuia prin referendumul din 29 iulie.

Gheorghe Nichita a prezentat o serie de documente care demonstrează faptul că reprezentanţii PDL au solicitat pe 11 iulie 2012 organizarea unui miting în Piaţa Unirii, la o distanţă de 5 zile dupa ce reprezentanţii PSD rezervaseră deja acelaşi amplasament pentru a organiza un miting pentru demiterea lui Traian Băsescu, situaţie în care democrat-liberalii au primit aprobare pentru a-şi desfăşura manifestarea în Piaţa Palatului.

„Eram conştienţi de tensiunile sociale posibile, dar nici nu am dorit să putem fi acuzaţi că, într-un oraş condus de USL, nu autorizăm decât manifestaţiile care ne convin. Dar mă întreb, dacă este vorba de responsabilitate şi dacă există această temere de incidente, cine i-a pus pe cei din PDL să insiste în organizarea unui miting la Iaşi pe 21 iulie, în condiţiile în care se ştia că USL depusese deja o cerere pentru un miting la acea dată?”, – a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Liderul PSD a explicat că în Iaşi au mai avut loc şi în 2007 – la precedenta suspendare a lui Traian Băsescu – două mitinguri în aceeaşi zi, interesant şi relevant fiind faptul că PD şi PLD au procedat în acelaşi fel.

„Ca şi acum, PD a încercat în 2007 să creeze o situaţie tensionată, generatoare de posibile conflicte şi tocmai pentru a preveni degenerarea situaţiei, PSD a decis la acea dată să schimbe intervalul orar al mitingului, dând dovadă de înţelepciune şi responsabilitate. Din păcate, Traian Băsescu a făcut în aceste zile o serie de declaraţii iresponsabile care pot fi interpretate drept o instigare la violenţă. Afirmaţia domnului preşedinte suspendat, cum că „poate o punem de-o bătaie” este, în primul rând, golănească şi suburbană. Este aceasta o exprimare demnă de un preşedinte, suspendat sau nu?! În al doilea rând, acesta pare un mesaj din care reiese că domnul preşedinte suspendat şi-ar dori ca la Iaşi să existe incidente, pentru ca, mai apoi, să acuze administraţia locală USL şi să se victimizeze”, a afirmat Gheorghe Nichita.

Vicepreşedintele PSD consideră că afirmaţia preşedintelui suspendat Traian Băsescu face parte din discursul său tradiţional, de care românii s-au săturat, un discurs plin de insulte, de aluzii suburbane, de acuzaţii nefondate, de insinuări, de instigare la ură şi la violenţă şi a făcut apel către ieşeni şi la cei care vor veni pe 21 şi 22 iulie la Iaşi să nu răspundă niciunei provocări, să se comporte civilizat şi să respecte statutul de centru universitar şi cultural, de veche capitală a Moldovei.

       Uniunea Social Liberală

Anunțuri