SCRISOARE DESCHISĂ

 Scrisoarea presedintelui PSD, Victor Ponta, catre liderii Socialistilor Europeni, Sergei Stanishev si Philip Cordery

            Draga Sergei,

Draga Philip,

Va scriu in legatura cu organizarea viitorului  Congres PES care trebuie sa aiba loc in Bucuresti la finalul lunii septembrie.

Asa cum stiti foarte bine, Romania a trecut in ultimele 2 luni printr-o serioasa criza politica, care a atras atentia presei internationale, a Comisiei Europene si critici acerbe din partea reprezentantilor PPE.

Pe plan national, rezultatul referendumului popular  pentru demiterea presedintelui a demonstrat o clara respingere din partea poporului roman a regimului corupt, antidemocratic si antisocial condus timp de 8 ani de Traian Basescu (87% din cei care au participat la referendum au votat pentru demiterea sa, un numar de 7,5 milioane de cetateni, fata de numarul de 5,2 milioane de voturi  cu care a fost ales in 2009).

Din pacate, pe plan european, din cauza sprijinului neconditionat acordat de PPE si a inabilitatii noastre de a explica mass media exact conditiile constitutionale si politice, informarile partinitoare transmise de echipa lui Traian Basescu au avut succes si au afectat imaginea internationala a tarii si a Guvernului pe care il conduc. Concluziile au fost trase doar pe baza afirmatiilor facute de una dintre parti si este obligatia mea ca, in perioada urmatoare, sa explic tuturor partenerilor europeni adevarul despre situatia din tara mea.

Ultimele evenimente (rezultatul evident al votului la referendum, rezultatele economice pozitive reflectate de FMI, respectarea tuturor deciziilor CCR, garantarea independentei justitiei) ma vor ajuta sa demonstrez, in perioada urmatoare, cat de grav au fost dezinformate si manipulate mass media si Comisia Europeana de catre Traian Basescu, in scopul supravietuirii sale politice. Dar aceasta necesita timp, iar Congresul PES trebuie organizat in 4 saptamani in cele mai bune conditii pentru familia noastra politica.
Din acest motiv, am decis sa va propun sa fiti de acord ca, anul acesta,  Congresul PES sa fie organizat la Bruxelles, si nu in Bucuresti. Consider ca imaginea PES, relatia sa cu media europeana si scopurile sale politice majore sunt mai importante decat interesul unui partid membru cum este PSD. In acest fel, vom evita atacurile injuste ale PPE si ale unor ziare asupra familiei noastre politice. In acest context, inteleg perfect cat este de important pentru colegii si prietenii nostri din SPD sa nu aiba o vulnerabilitate inutila in relatiile cu media din Germania. Victoria lor in alegerile din 2013 si un guvern condus de un cancelar social-democrat reprezinta un obiectiv de importanta majora pentru PES si pentru viitorul Europei, si este datoria noastra sa sprijinim cu totii acest demers.
Vreau sa multumesc cu aceasta ocazie celor care au dovedit solidaritate cu PSD in aceste momente dificile, acceptand sa lupte alaturi de noi pentru a diminua efectele propagandei sustinute de reprezentantii PPE. In mod special, as dori sa-i multumesc lui Sergei Stanishev, pe care il consider un lider excelent pentru familia noastra politica si pe care il voi sustine din toata inima pentru a fi ales presedinte al PES.

Va asigur ca, in ciuda dificultatilor aratate mai sus, PSD va ramane un membru activ si dedicat al PES si ca dupa castigarea alegerilor parlamentare din decembrie va guverna Romania in spiritul valorilor progresiste si social democratice europene.

Va rog sa aduceti la cunostiinta aceasta scrisoare tuturor membrilor Prezidiului. Astept cu placere sa ne vedem la Bruxelless si urez succes Congresului PES.

 

 

Cu prietenie,
Victor Ponta