Etichete

, , , ,

 

COMUNICAT DE PRESĂ 

Delegaţia USL în PE: Barroso se comportă ca un membru de partid al PDL și susținător necondiționat al lui Băsescu

Delegaţia europarlamentarilor USL din Parlamentul European constată cu îngrijorare continua apariţie a unor declaraţii care fac referire la situaţia statului de drept din România. Dorim să subliniem că intervenţii şi interpretări similare celor exprimate de preşedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, la o reuniune de lucru a PPE cu privire la situaţia statului de drept în România se bazează pe informaţiile false şi evident tendenţioase vehiculate exclusiv de către PDL şi Traian Băsescu.

Astfel de declaraţii fac rău României, pentru că ignoră efortul depus de autorităţile din ţara noastră şi de cetăţenii care au participat la exerciţiile electorale perfect democratice din acest an, menite să repună România pe un făgaş al normalităţii politice şi social-economice. Cetăţenii români doresc să participe la construcţia comunitară, cred în valorile promovate de Uniunea Europeană, precum şi în direcţia europeană a României.

Evenimentele politice petrecute în România ultimelor luni au culminat cu exerciţiul perfect democratic al referendumului. În România, similar oricărui alt stat membru, votul stă la baza statului de drept.

Faptul că astfel de declaraţii apar după un moment electoral extrem de încărcat şi fac apel la propaganda lansată de PDL ignoră două elemente de context extrem de importante. Pe de o parte, faptul că partenerii europeni ai României au reacţionat la o decizie perfect legală şi constitutională a Parlamentului României, organ reprezentativ suprem al poporului român și unică autoritate legiuitoare a României. Pe de alta, faptul că Curtea Constituţională a României a confirmat prin decizia sa că atât procedura de iniţiere a referendumului, cât şi organizarea acestuia au fost perfect legale şi corecte.

În acest context, partenerii noştri europeni nu pot ignora realitatea spusă prin vocea şi votul celor peste 8.3 milioane de români care au participat la referendum. Pentru simplul motiv că în România, similar celorlalte state europene, votul cetăţenilor stă la baza democraţiei, iar Uniunea Social Liberală a respectat, respectă şi continuă să se lupte pentru recunoaşterea opţiunii electorale a majorităţii cetăţenilor români.

 

Cătălin Ivan,

Lider Grup PSD din Parlamentul European

Reclame