COMUNICAT DE PRESĂ

 Europarlamentarii USL: Traducerea şi promovarea stenogramelor Rus-Dobre de către Stolojan reprezintă un atac politic fără precedent în Parlamentul European

Europarlamentarii USL solicită PDL şi lui Theodor Stolojan stoparea acţiunilor denigratoare iniţiate de această formaţiune politică la adresa României. Promovarea stenogramelor neautentificate ale discuţiilor dintre doi miniştri ai Guvernul României în Parlamentul European este dovada unui stil nedemocratic de a face politică, reprezentativ pentru dosariada promovată în aceşti ani de regimul Traian Băsescu.

Atragem atenţia opiniei publice interne, dar şi internaţionale, asupra faptului că europarlamentarii PDL, la iniţiativa şi efortul direct al lui Theodor Stolojan, formulează acuzaţii grave la adresa Guvernului României, conform cărora ar fi încercat schimbarea listelor electorale, în baza unor stenograme neautentificate publicate în presă. În acest fel, se continuă efortul de dezinformare al PDL şi Traian Băsescu pe lângă statele membre ale Uniunii Europene.

Subliniem faptul că nu există nicio singură dovadă că stenogramele prezentate de PDL ar fi autentice. De altfel, acele stenograme au fost publicate în presă înainte să existe o cerere a procurorilor pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre. La acest moment, acestea nu sunt dovezi în sens juridic. Ele sunt folosite, însă, de PDL, cu scopul de a lovi în imaginea României, ca o continuare a efortului depus de acest partid în discreditarea României în ochii celorlalţi europarlamentari aflaţi la Bruxelles.

Ne exprimăm regretul că PDL continuă să se poziţioneze ca fiind singurul grup politic din Parlamentul European care, prin acţiuni precise şi concertate, continuă să facă rău imaginii României în Europa. Europarlamentarii USL le atrag atenţia lui Theodor Stolojan şi tuturor celorlalţi aleşi ai PDL din Parlamentul European asupra faptului că numeroşi colegi europarlamentari s-au arătat contrariaţi cu privire la promovarea, de la nivel politic, al unor documente care, în mod normal, ar trebui să aparţină instanţelor judecătoreşti din România.

Promovarea acestor stenograme de către PDL este dovada unui stil nedemocratic de a face politică. Aceasta este o metodă care a luat amploare în ultimii ani în România şi care a dus la discreditarea publică a unor persoane care au fost ulterior achitate de instanţe.

Destinatarii traducerilor domnului Stolojan şi PDL trebuie să ştie că stenogramele au fost publicate înainte să existe vreun dosar. Vorbind despre dosare aflate în lucru, publicarea acestora constituie o ilegalitate. Iar promovarea lor la nivel politic reprezintă o intruziune de nepermis, fără precedent la nivelul Parlamentului European. Scopul publicării şi promovării lor ulterioare, după cum vedem, de reprezentanţi aleşi  ai PDL în Parlamentul European au unica ţintă de a crea presiune publică asupra celor înregistraţi, respectiv de a dezinforma membrii Parlamentului European în perspectiva dezbaterii situaţiei din România de miercuri, 12 septembrie.

Uniunea Social Liberală

Reclame