COMUNICAT DE PRESĂ

Cătălin Ivan către Reding: Ați acționat ca un agent electoral al lui Traian Băsescu

În cadrul dezbaterii din Parlamentul European referitoare la situația politică din România, Cătălin Ivan, liderul eurodeputaților PSD, s-a adresat comisarului european Viviane Reding, căruia i-a solicitat să explice în fața „instituției care reprezintă direct cetățenii europeni” de ce „o regulă care nu este valabilă nicăieri în Uniunea Europeană a fost impusă României” și de ce „votul a 8,4 de milioane de cetățeni nu a contat deloc”.

„Doamnă comisar Reding, mă bucur că sunteți aici, pentru că aceasta este instituția care reprezintă direct cetățenii europeni. Aici trebuie să spuneți de ce votul a 8,4 milioane de cetățeni nu a contat deloc pentru dumneavoastră, de ce o regulă care nu este valabilă nicăieri în Uniunea Europeană a fost impusă României – și mă refer aici la cvorum. Cum a ajuns să fie puci parlamentar acțiunea a 7 grupuri parlamentare? Am tot respectul pentru dumneavoastră, dar îmi pare rău să vă spun că în aceasta vară ați acționat ca un agent electoral al lui Traian Băsescu.

Prin declarațiile dumneavoastră ați prejudiciat foarte mult România. Poate ne explicați cum un referendum – deciziile CCR au arătat că acesta a fost corect – a devenit «lovitură de stat». Ați creat un precedent foarte periculos în Uniunea Europeană: ați reușit să impuneți un președinte împotriva voinței populare”, a susținut Cătălin Ivan la Strasbourg.

În cadrul dezbaterii, atât liderul grupului social-democraților din Parlamentul European, Hannes Swoboda, precum și alți lideri și eurodeputați străini, au subliniat nu numai faptul că statul de drept nu a fost încălcat în România, ci și faptul că mediul extern a fost, în realitate, supus unor dezinformări din partea PDL.

„Domnul Băsescu a fost ales de către 5,3 milioane de cetățeni, iar acum 7,4 milioane au fost pentru demitere, l-au respins. Sarcina unui președinte este ca oamenii să fie aduși la un loc, să fie uniți, toată lumea trebuie să contribuie în acest sens. Eu nu văd din acest punct de vedere contribuția lui Băsescu. 7.4 milioane înseamnă mult peste numărul cu care a fost ales. Boicotul pe care el l-a promovat în ceea ce privește neparticiparea la referendum iarași vorbește de la sine”, a susținut Hannes Swoboda la Strasbourg.

De asemenea, adresându-se unui europarlamentar al PDL, Hannes Swoboda a declarat:

„Pot să înțeleg că nu vă convine dumneavoastră că socialiștii și liberalii sunt acum la guvernare în România. Nu vă convine dumneavoastră și nici doamnei Macovei. Dar propaganda constantă pe care o faceți amestecând multe neadevăruri despre această alianță nu îmi place”, a mai spus liderul S&D în plenul Parlamentului European.

Biroul de Presă al PSD

presa@psd.ro

twitter.com/biroupresapsd

Anunțuri