COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall: Lipsa de viziune și fraudele PDL au creat dezastrul legat de fondurile europene

Secretarul Executiv al PSD, Ana Birchall, atrage atenția că situația fondurilor europene din prezent a fost generată nu numai de gestionarea „frauduloasă” a PDL, ci și de lipsa de viziune pe termen lung.
„Situația cel puțin delicată în care se află acum domeniul fondurilor europene din România este dată, pe lângă gestionarea frauduloasă a PDL, confirmată de autoritățile europene, și de o lipsă totală de viziune și planificare pe termen lung. Conducerile autorităților de management au fost schimbate pe baza intereselor de moment, proiectele nu au fost aprobate ținând cont de importanța financiară, iar multe licitații s-au desfășurat în funcție de beneficiul imediat al unor firme «de casă». Lipsa de viziune a celor din PDL este demonstrată și de faptul că aceștia consideră acum că USL este responsabilă pentru nereguli petrecute în urmă cu un an sau doi. Este evident că toate problemele semnalate în prezent de instituțiile europene, inclusiv suspendările de plăți, își au originea în fraude și nereguli comise în anii anteriori! Comisia Europeană și Oficiul European de Luptă Antifraudă au confirmat acest lucru”, susține Ana Birchall.
Dând exemplul „Școlii de proiecte”, Secretarul Executiv al PSD subliniază că au existat inițiative orientate către viitor, menite să pregătească un personal calificat în domeniu, însă în rândul autorităților a dominat dezinteresul și nepăsarea.
„Un exemplu concret de planificare pe termen lung în domeniul fondurilor europene este proiectul pe care l-am inițiat, împreună cu organizații ale societății civile, în urmă cu mai mulți ani: «Școala de Proiecte». A fost o inițiativă prin care, în perioada 2005 – 2008, se urmărea pregătirea unui personal specializat în accesarea cu succes a fondurilor europene, care, la rândul său, să formeze personal care să facă parte din administrația centrală și locală. Cu părere de rău am constat că inițiative de acest gen au fost ignorate de PDL, inițiative care ar fi putut duce astăzi la un alt fel de deznodământ”, este de părere Ana Birchall.

Biroul de Presă al PSD
presa@psd.ro
twitter.com/biroupresapsd

Anunțuri