Etichete

, , , , ,

DECLARAȚIE DE PRESĂ

În mod intenționat, Monica Macovei se face că nu înțelege declarațiile lui Victor Ponta referitoare la oportunitatea funcționării, sub control parlamentar, a serviciilor de informații, parchetelor și CSM.

De fapt, afirmația extrem de veninoasă și complet neadevărată a Monicăi Macovei, conform căreia ” propunerea încalcă separaţia puterilor în stat”, are un cu totul alt substrat. Temerea europarlamentarului PDL este aceea că propria variantă, mincinoasă și nerealistă, de reformator al justiției, pe care a prezentat-o în toți acești ani organismelor și oficialilor internaționali, va fi demascată. Iar imaginea artificială pe care și-a creat-o, de luptător fervent al anti-corupției din România, va fi efectiv distrusă. Și asta pentru că, politizarea programată și subordonarea unor instituții, precum Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, ANI sau DIICOT, s-au făcut în timpul mandatului său de ministru al Justiției și, ulterior, sub directa îndrumare a oamenilor numiți de ea la conducerea acestora.

Mai mult decât atât, democratizarea prin depolitizare a acestor instituții, cerută de premier și de neacceptat pentru Monica Macovei, va scoate la iveală adevăruri cutremurătoare despre abuzuri și ilegalități promovate prin control politic. Iar cei din sistem, marginalizați de-a lungul timpului pentru că nu au dat curs acestor comenzi, vor avea extrem de multe de dezvăluit despre: fabricarea dosarelor la ordin, acuzațiile false care au stat la baza acestora, ascultarea telefoanelor cu sau fără mandat, țintele politice și discreditarea persoanelor indezirabile fostului regim etc. De altfel, dovadă incontestabilă sunt și numărul mare de plângeri ale cetățenilor români la CEDO, în urma cărora statul va trebui să plătească despăgubiri colosale.

În concluzie, declarațiile primului ministru au fost extrem de clare, corecte și în concordanță cu principiile democrației si separațiilor puterilor în stat. De altfel, controlul parlamentar nu presupune sub nicio formă subordonare. Iar într-un stat democratic, este absolut normal ca Parlamentul, ca organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării, conform articolului 61 din Constituție, să controleze aceste instituții, în mod transparent, atât în cazul folosirii bugetului alocat, cât și în cazul diferitelor operațiuni, tocmai pentru a nu mai putea fi folosite niciodată în bătălii politice.

 

Codrin Ștefănescu,

Secretar al Consiliului Național al PSD

Reclame