Etichete

, , , , ,

COMUNICAT DE PRESĂ

Zgonea: “Moţiunea PDL pe Agricultură a readus la suprafaţă hoţiile şi greşelile pe care le-a făcut PDL”

„Moţiunea PDL pe agricultură a fost o foartă bună oportunitate pentru USL de a reaminti fărădelegile făcute şi deciziile greşite pe care le-au luat guvernele PDL”, a declarat Valeriu Zgonea, după ce moțiunea a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților.

„Moţiunea celor de la PDL a fost un gest politicianist ieftin. Mai bine tăceau din gură pentru că nu au făcut altceva decât să aducă din nou la suprafaţă toate hoţiile pe care le-au făcut în perioada în care au fost la guvernare”, a spus vicepreşedintele PSD.

Potrivit lui Valeriu Zgonea, orice moţiune depusă de PDL reprezintă o foarte bună oportunitate pentru USL de a aduce aminte celor care în urmă cu câteva luni erau la guvernare despre dezastrul pe care l-au lăsat în urmă.

“Plenul Parlamentului este un spaţiu potrivit pentru a discuta despre problemele pe care ni le-au lăsat guvernele PDL. După ce au pus pe butuci agricultura şi şi-au bătut joc de milioane de români care trăiesc din cultivarea pământului sau creşterea animalelor, acum ne acuză pe noi că nu ieşim suficient de repede din fundătură”, a afirmat vicepreşedintele PSD.

În acest context, Valeriu Zgonea a reamintit mai multe măsuri pe care PDL le-a luat în agricultură.

„Miniştrii PDL care s-au perindat în ultimii trei ani la cârma agriculturii au reuşit să lase necultivate peste trei milioane de hectare, au scumpit preţul alimentelor de bază prin creşterea TVA-ului la 24 % sau au tăiat drastic subvenţiile acordate fermierilor. Poate că domnul Valeriu Tabără ar trebui să ne spună de ce nu a luat în perioada în care a fost ministru nicio măsură pentru scoaterea din economia neagră a sectorului agricol a peste 2 miliarde de euro. Erau bani suficienţi ca să nu se mai taie salarii şi pensii, indemnizaţia pentru mame sau banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. PDL moare de grija agriculturii, dar uită că au politizat toate funcţiile din domeniu prin angajarea clientelei politice în înstituţii de stat precum APIA sau camerele agricole, de la portar şi până la director”, a declarat Valeriu Zgonea.

“Depunerea unei moţiuni simple este un exerciţiu democratic firesc. Salut faptul că, din opozitie, cei de la PDL învaţă ce înseamnă democraţia şi libertatea de exprimare. Este bine că astăzi am putut arăta că avem un Parlament care reprezintă cu adevărat un loc al dezbaterilor, spre deosebire de ultimii ani, când singura regulă era cea a fraudării voturilor şi a reducerii la tăcere a opoziţiei”, a spus Valeriu Zgonea.

„Cred că în doar cinci luni, ministrul Daniel Constantin a dovedit că este capabil să repare multe dintre lucrurile pe care PDL le-a stricat în trei ani de zile”, este de părere Zgonea.

„Una dintre bombele lăsate de PDL în urmă a fost chiar la Ministerul Agriculturii. Şi aici mă refer la planul PDL de a reduce subvenţiile de la 32 la 12 euro pe hectar. Guvernul a găsit resursele să repare această nedreptate şi i-a ajutat pe producători, în cel mai greu an agricol din ultima vreme, din cauza secetei. Nu numai că nu a tăiat subvenţiile, dar va rectifica bugetul Ministerului Agriculturii cu peste 100 de milioane de euro pentru a acorda în avans aceşti bani, chiar din luna noiembrie, la nivelul maxim admis de Comisia Europeană. După ce PDL a tăiat la fier vechi instalaţiile de irigaţii şi a dat afară 3500 de oameni de la Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), guvernul USL a făcut demersurile pentru a atrage un miliard de euro de la Comisia Europeană pentru refacerea sistemul de irigaţii în cadrul unui program complex de combatere a secetei. Sunt doar două măsuri esenţiale luate de ministrul Daniel Constantin în sprijinul agriculturii româneşti”, a mai spus vicepreşedintele PSD.

Toate aceste decizii reflectă preocuparea USL de a pune în practică ceea ce a spus în programul de guvernare şi anume că agricultura, alături de energie, reprezintă priorităţile esenţiale de dezvoltare a economiei româneşti.

    Biroul de Presă al PSD

presa@psd.ro

                                                        twitter.com/biroupresapsd

Reclame