Dragi români de pretutindeni,

Două mari sărbători, Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită de Sfântul Andrei, pe 30 Noiembrie, și Ziua Națională, 1 Decembrie, ne prilejuiesc câteva gânduri adresate vouă, românilor din afara granițelor. Este cel mai bun moment în care să ne amintim ce ne unește, pe toți cei care gândim și simțim românește oriunde ne-am afla.

Mesajul nostru este unul simplu: România nu v-a uitat. Dorim ca toate comunitățile românești să simtă solidaritatea celor de acasă și să poată conta pe sprijinul nostru. O viitoare guvernare a Uniunii Social Liberale își propune să reașeze în alte cadre relația cu românii de pretutindeni. Aceasta înseamnă atât reînnodarea și consolidarea legăturilor cu diaspora, cu acele comunități românești tradiționale din toate statele lumii, cât și un parteneriat cu românii plecați temporar în străinătate, la muncă sau din alte rațiuni.

Celor aflați de mulți ani departe de România și stabiliți în alte țări le spunem că dorința noastră este să păstrăm vie legătura cu ei, să menținem prezent pentru ei tot ce înseamnă tradiție, cultură și spirit românesc, dar și să primim contribuția și experiența lor.

Celor plecați de nevoie, în ultimii ani, le spunem că angajamentul nostru este să facem ca România să redevină o opțiune, un loc care oferă șanse reale și oportunități, în așa fel încât a fi departe de țară să fie doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere.

Vrem să construim o Românie puternică, de care să fim mândri, ca români, indiferent în ce colț al lumii ne-am afla. O Românie puternică, în viziunea noastră, este o Românie a libertății de opțiune, a dialogului și a demnității.  România nu poate fi puternică însă decât dacă oamenii ei sunt puternici, dacă inițiativa lor este încurajată, valoarea și educația respectată, iar munca plătită corect.

 

 

Cu deosebită considerație,

 

Victor Ponta                                                                                 Crin Antonescu

Co-președinte USL                                                                           Co-președinte USL

Anunțuri