Etichete

, , , , ,

INFORMARE DE PRESĂ

 Cele 15 mari jafuri ale guvernarii PDL – TOPUL PLANGERILOR PENALE

             Astazi, Transparency International a publicat raportul anual privind Indicele de Perceptie a Coruptiei. Dintr-un total de 174 de tari si teritorii monitorizate, Romania se situeaza pe pozitia 66, inregistrand o crestere in clasament fata de anul trecut, cand era pe locul 75. Aceasta inseamna ca romanii considera ca nivelul coruptiei din tara a inceput sa scada – anul acesta, fata de anul trecut!

Reamintesc ca, in ultimii ani, perceptia coruptiei a crescut in Romania.

 

La nivelul UE, Romania se afla in fata Italiei, a Greciei si a Bulgariei. De altfel, dintre cele 27 de state membre nu mai putin de 11 au coborat in clasament fata de anul trecut (printre acestea: Olanda, Austria, Irlanda, Grecia).

Imbunatatirea pozitiei Romaniei in acest clasament al perceptiei coruptiei vine pe fondul unei contraperformante a UE si in special a tarilor din zona euro, afectate de criza economica.

Cei de la Transparency International confirma faptul ca intre nivelul coruptiei si starea economiei exista o legatura directa. Prin urmare, urcarea in clasament a Romaniei spune ceva nu doar despre nivelul coruptiei, ci si despre performanta economica. Nu ne putem lauda excesiv la niciunul dintre capitole, dar e clar ca exista o imbunatatire si ca suntem pe drumul cel bun.

Pentru a continau pe acest drum este important sa stim ce anume a generat imbunatatirea modului in care romanii percep coruptia din tara. Exista doi factori, doua realitati care s-au schimbat fata de anul trecut:

 • Principala diferenta este ca avem alt guvern si alta majoritate parlamentara. Romania a crescut in clasamentul Transparency International pentru ca guvernarea corupta a PDL a fost inlaturata. Cu acelasi DNA, cu acelasi presedinte, cu aceleasi institutii – dar o diferenta: alt guvern, alta majoritate. Cu majoritatea PDL si guvernele PDL, perceptia coruptiei crestea in Romania. Cu guvernare USL, perceptia coruptiei scade in Romania!
 • A doua diferenta – Guvernul USL a declansat o ofensiva impotriva coruptiei, a demascat furtul din bani publici al celor din PDL si incepe sa ii aduca pe cei responsabili in fata autoritatilor. Acum, acestea trebuie sa-si faca treaba astfel incat romanii sa vada ca se face dreptate pana la capat. Am inceput sa facem plangeri penale, pentru ca nu e suficient sa oprim furtul PDL – trebuie ca vinovatii sa si plateasca.

 

Topul plangerilor penale facute in ultimele luni

S-a vorbit mult despre „pedepsirea vinovatilor”, in paralel cu „repararea nedreptatilor”. Lumea i-a urat pe cei din PDL si pentru lipsa totala de reactie in fata marilor cazuri de fraude si probleme. Aroganta, sentimentul ca ei sunt deasupra legii, faptul ca nu vor sa raspunda atunci cand apar probleme – i-a jignit pe oameni la fel de mult ca taierea salariilor si a pensiilor.

 

Lumea putea suporta austeritatea, daca vedea ca guvernantii sunt corecti. Si ca sunt pedepsiti cei care incalca legea. Presa ne-a semnalat multe nereguli iar noi, dupa ce am preluat guvernarea, am gasit si mai multe.

 

Pentru fiecare neregula – am intocmit plangeri penale si le-am inaintat autoritatilor. Nu noi impartim dreptatea, dupa cum nu noi decidem inceperea sau neinceperea urmaririi penale. Vrem sa facem insa un bilant al plangerilor penale facute – e greu de facut o sinteza, pentru ca lista e lunga.

 

Va prezentam o sinteza a acestor plangeri – din cateva sute de plangeri punctuale facute de ministere si de guvern, am selectat un top. Este topul marilor nereguli, top 10 al jafurilor guvernarii PDL, la care am facut plangeri penale.

 

 

 1. Jaful de la Hidroelectrica, creat de „baietii destepti”. Au fost stopate contractele cu intermediarii din energie, prin care s-au pierdut peste 1 miliard de euro. Am facut plangeri penale pentru toti cei care au perpetuat acest jaf in ultimii ani.
 2. Jaful de la Oltchim, generat de echipa Roibu-Videanu-Boureanu. Combinatul a fost adus in pragul distrugerii de fosta conducere, care a fost protejata de PDL, in schimbul alimentarii clientelei politice cu fondurile Oltchim. Au fost depuse plangeri penale impotriva lui Constantin Roibu, Adriean Videanu sau Cristian Boureanu.
 3. Jaf la Fondurile europene – POSDRU. Au existat deja actiuni ale procurorilor, impotriva celor care au patronat jaful de la POSDRU, cum este cazul ministrului Botis. Treptat, sunt scoase la iveala toate neregulile. Sigur, s-au facut plangeri penale pentru toti cei care au generat marile fraude din zona fondurilor europene.
 4. Jaf la ANRMAP-ul condus de Cristina Traila – Corpul de Control al primului-ministru a depus plangeri penale impotriva fostei conduceri ANRMAP, pentru modul in care aceasta a acoperit neregulile din contractele de achizitii publice facute de primari pedelisti sau pentru ca nu a reactionat la solicitarile institutiilor europene. De asemenea, s-au facut plangeri penale pentru achizitiile publice ilegale facute in ministere in aceasta perioada
 5. Jaf in zona culturala – Institutul Cultural Roman, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si TVR – zona culturala contine fraude importante – unele mai mari, altele mai mici. E o zona paradoxala – pentru ca multe din fraude sunt meschine si ridicole. Dar ele arata cat de mic este pretul coruptiei pentru cei care se prezinta drept cei mai mari luptatori impotriva coruptiei.
  1. Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli la Institutul Cultural Roman. Potrivit raportului, la ICR s-au facut angajari fara concurs. Una dintre ilegalitati este plata sumei de 79.125 RON, din bugetul institutiei, reprezentand servicii de contabilitate contractate cu firme specializate.
  2. Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului – Corpul de Control al Guvernului a gasit mai multe nereguli in desfasurarea activitatii la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Corpul de Control va sesiza procurorii in legatura cu aspectele constatate. Corpul de Control a constatat ca au fost cheltuiti bani fara baza legala.
  3. Jaful de la TVR – datorii de 140 milioane euro si o companie aproape de faliment. In ultimii ani La TVR s-a produs o risipa imensa ca urmare a clientelei instalate de PDL. Situatia referitoare la meciurile transmise doar partial de Televiziunea Publica si externalizarea unor meciuri catre o alta companie arata felul in care oamenii PDL au gestionat banul public.
 6. Jaf la Posta Romana – Guvernul a sesizat DNA pentru neregulile gasite la Posta Romana, datand din perioada 2009-2011. Neregulile au fost identificate de catre inspectorii Corpului de Control al premierului, care au calculat pentru intervalul 2009-2011 o pierdere totala de peste 485 milioane lei la nivelul companiei Posta Romana
 7. Jaf la Ministerul Educatiei– s-au pregatit hartii pentru a cere anchetarea jafului de la acest minister, condus mult timp de Daniel Funeriu. S_au furat peste 50 de milioane de lei sub pretextul organizarii clasei pregatitoare.
 8. Jaf la ANAF si Sorin Blejnar– Sorin Blejnar este deja anchetat pentru faptul ca a protejat ”Mafia benzinei” din functia de sef al ANAF. Cele mai mari retele de evaziune sunt cele din zona produselor petroliere. Plangeri sunt legate si de problemele din vami. Reteaua reginei trebuie deconspirata total.
 9. Jaf la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate si domnul Duta – Corpul de Control al primului ministru a facut sesizari la Directia Nationala Anticoruptie pentru fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta pentru management defectuos. Din cauza organizarii haotice de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, institutia nu a incasat contributii din taxa clawback in valoare de aproape 190 de milioane de lei.
 10. Jaf la Agricultura – guvernarea PDL a lasat o gaura de 375 de mil. de lei la Agentia Domeniilor Statului. Acesti bani trebuiau incasati, dar ADS nu a facut acest lucru. Corpul de Control al Primului Ministru a constatat că foarte mulţi debitori nu au fost urmăriţi de ADS în vederea recuperării datoriilor la timp, astfel încât aceştia au intrat în insolvenţă şi apoi în faliment. Ca urmare, sumele datorate nu mai pot fi recuperate, concesionarii în cauză fiind trecuţi la debitori scoşi din activ.
 11. Jaf la Ministerul Economiei: cheltuieli ilegale de milioane de RON – Sporuri vatamatoare, lucrari subcontractate, benzina, telefoane si servicii platite aiurea. Acestea sunt doar cateva dintre neregulile constatate de un control al Curtii de Conturi la Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS).
 12. Jaf la Compania Nationala a Huilei – CNH a avut pierderi, intre 2009-2011, in valoare de 121 milioane de euro. Ce s-a gasit in urma auditului Ministerului Economiei: o gaura de milioane, rezultata din faptul ca huila era vanduta sub pretul de cost al exploatarii miniere; oamenii PDL sifonau bani pentru spalarea utilajelor care, in realitate, nu erau curatate; aceiasi oameni alegeau rute mai lungi pentru transportul angajatilor, astfel incat au rezultat plati ilegale, pentru combustibil folosit, cel mai probabil, in scop personal.
 13. Jaf la Planul National de Dezvoltare a Infrastructurii – de aici a pornit cazul Alin Trasculescu. In dosarul acestuia, s-a descoperit ca fostul ministrul al Dezvoltarii promitea primarilor PDL ca vor primi toti banii din PNDI –peste 4 miliarde de euro. Trasculescu isi folosea relatiile cu Udrea, pentru a facilita accesul firmelor apropiate la primarii. Primarii primeau bani de la Udrea dupa interventiile lui Trasculescu, firmele prietenilor lui Trasculescu primeau contracte de la primarii.
 14. Jaf la Departamentul Romanilor de Pretutindeni – Corpul de Control al primului-ministru a descoperit deconturi nelegale de milioane de RON in anii ultimii ani de activitate ai DRP.
 15. Jaf la CNADNR–  Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a reziliat contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii Nadlac-Arad, incheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, arestat pentru fraude cu fonduri europene .

 

 

 

Biroul de Presă al PSD

presa@psd.ro

twitter.com/biroupresapsd

05.12.2012                                                                                  

 

Reclame