Etichete

, , , , , , , ,

Conferinţa de presă susţinută de Victor Ponta, premierul României şi preşedintele PSD – BPN

 Transcriere

Bună ziua!

Victor-Ponta2Foarte pe scurt, astăzi am avut prima reuniune a conducerii Partidului Social Democrat. Am discutat, evident, şi despre lucrurile care ţin de agenda guvernamentală, pentru că au fost prezenţi şi alţi miniştri care fac parte din conducerea Partidului Social Democrat, însă, din punct de vedere politic, am validat propunerea către Comitetul Executiv şi forurile noastre statutare de a avea Congresul partidului în data de 19-20 aprilie în Bucureşti. Până la acest Congres, toate structurile noastre locale, începând cu data de 1 februarie, vor avea alegeri, vor avea dezbaterile prevăzute în mod obişnuit de statutul nostru şi de modul de organizare al Partidului Social Democrat, iar în cadrul Congresului vom alege noua conducere pe un mandat până la alegerile din 2016 în mod clar.

În rest, am discutat, l-am propus şi l-am numit pe colegul nostru, domnul Andrei Dolineaschi, în funcţia de secretar general adjunct. Practic, domnia-sa va conduce tot ceea ce ţine de activitatea de zi cu zi a partidului, având în vedere că domnul Dragnea este şi membru al Guvernului.

Am discutat astăzi despre modul în care vom face propunerile şi ne vom implica în alegerile locale parţiale din 3 februarie, alegeri în care, după cum ştiţi, urmează să fie aleşi noul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi o serie de primari.

Acestea au fost principalele teme de discuţie. I-am urat domnului Iliescu „La mulţi ani!” şi am urat tuturor colegilor noştri şi tuturor românilor care astăzi îşi serbează ziua de nume „La mulţi ani!” şi am avut o discuţie despre temele principale ale acestui an, teme care ţin de funcţionarea Uniunii Social Liberale, de programul parlamentar, de agenda guvernamentală şi de deciziile pe care urmează să le luăm în viitor.

Acum, dacă aveţi dumneavoastră întrebări, sunt gata să vă răspund.

Întrebare: Apropo de temele principale, în primul rând, la mulţi ani!

Victor Ponta: La mulţi ani şi dumneavoastră!

Întrebare: Două probleme care ţin de ape, adică m-ar interesa ce veţi hotărî în ceea ce priveşte Canalul Siret şi Canalul Dunăre-Bucureşti, şi pe plan extern, care este, dacă se poate concret, previziunea dumneavoastră pentru românii de pretutindeni, în jurul frontierelor, mai bine zis, care de ani de zile au tot felul de probleme, începând cu cei din Valea Timocului şi terminând cu cei din Ucraina.

Victor Ponta: Bun, la a doua întrebare, prefer să vă răspund la Guvern, avându-l lângă mine pe ministrul Cristian David. Am arătat o atenţie şi o dorinţă specială de a avea o strategie faţă de românii de pretutindeni tocmai prin înfiinţarea funcţiei de ministru delegat şi prin resursele pe care le alocăm acestui ministru delegat, departamentului pentru proiectele noastre în 2013 şi în anii care urmează. Referitor la Siret-Bărăgan, este unul dintre proiectele mari pe care le avem în programul de guvernare 2012-2016, iar în ceea ce priveşte Bucureşti-Dunăre, doamna ministru Plumb are o anumită posibilitate, un anumit proiect de finanţare din fonduri europene pentru amenajarea râului Argeş – nu sunt un specialist ca domnul Iliescu în acest domeniu – mai multe detalii vă poate da doamna ministru.

Întrebare: Mai am o întrebare scurtă. Eu am reţinut că va fi mutat metroul la Primărie. S-a renunţat la idee?

Victor Ponta: Nu, nici vorbă. Metroul, în toate capitalele europene, aparţine de Primărie. Evident, subvenţia se păstrează şi o avem prevăzută în buget şi anul acesta, şi în anii care urmează, subvenţia de la bugetul de stat, însă managementul şi, după aceea, tot ceea ce ţine de administrarea metroului trebuie să treacă şi va trece la Primăria Generală. Suntem, aşa cum a fost şi cu ELCEN-ul, am transferat proiectul şi terenul pentru Sala Polivalentă, e normal lucrul ăsta şi nu, nu s-a schimbat absolut nimic.

Întrebare: Preşedinţia a transmis un comunicat de presă prin care roagă Guvernul să se păstreze în limitele decenţei.

Victor Ponta: Dumnezeule, cu ce am fost indecent?

Întrebare: E o replică la comunicatul de la Guvern.

Victor Ponta: Haideţi să lămurim un lucru. Preşedintele a procedat absolut constituţional şi legal promulgând Legea de abilitare vineri. Guvernul a procedat de asemenea absolut legal şi constituţional în sensul în care nu putea să emită ordonanţe simple până nu avea Legea de abilitare promulgată. Singurul care a procedat şi ilegal şi neconstituţional şi stupid este domnul primar Emil Boc, care nu are nicio scuză. Dacă era un simplu primar, putea să zică că nu cunoaşte care este procedura, şi anume: preşedintele promulgă Legea de abilitare, după care trei zile Guvernul emite ordonanţa. Domnia-sa, fiind şi prim-ministru al acestei ţări… să iasă cu această prostie duminică, nu ştiu, întrebaţi-l pe el de ce nu a înţeles în cei trei ani cât a fost prim-ministru cum se procedează. Nu e niciun fel de neînţelegere sau de conflict între preşedinte şi Guvern deoarece, repet, preşedintele a procedat legal şi constituţional, Guvernul a procedat legal şi constituţional. Singurul care s-a trezit vorbind a fost domnul Boc ieri. Să facă bine să-şi încaseze taxele! Dacă nu vrea să-şi încaseze taxele, este problema domniei-sale, dar după aceea va veni Curtea de Conturi la el. Deci nu e nicio problemă între Guvern şi preşedinţie, este o problemă a unui primar fost prim-ministru care fie nu cunoaşte legea, fie a revenit la metodele demagogice, că am văzut că nu l-a întrebat nimeni ieri, „domnule Boc, dar nu ştiţi că nu se poate da ordonanţa până nu se promulgă legea şi nu trec trei zile?”. El s-a bazat pe faptul că nu-l întrebaţi dumneavoastră. Eu ştiu că domnul Boc acum se reinventează politic, e bătălie în PDL. Dar aş vrea să nu mai fie ridicol dacă se poate.

Întrebare: A dat o replică azi, spunea că dacă voiaţi, puteaţi…

Victor Ponta: Deci tot nu a înţeles că după ce se promulgă legea, în trei zile intră în vigoare? E grav. Vă daţi seama cine ne-a fost prim-ministru?

Întrebare: Deci îl ameninţaţi cu Curtea de Conturi?

Victor Ponta: Nu îl ameninţ, că nu e a mea Curtea de Conturi, Doamne-fereşte!, e a ţării. Vroiam doar să spun că e singurul primar care nu avea voie să pună această întrebare pentru că a fost prim-ministru şi ştie că poţi să dai ordonanţe simple la trei zile după ce intră în vigoare legea promulgată de preşedinte. Ceilalţi primari pot să nu cunoască acest lucru, nu e nicio ruşine. Dar nu, cred că a vrut şi el să facă o ştire. A făcut-o, gata, haideţi să trecem la lucruri serioase!

Întrebare: Pactul între Guvern şi preşedinţie funcţionează în continuare, spuneţi că nu a fost încălcat?

Victor Ponta: Păi ce s-a întâmplat?

Întrebare: Acest schimb de comunicate între instituţii.

Victor Ponta: Acum dumneavoastră credeţi că o să rupem un pact de coabitare de la Boc? Nu, nici vorbă. Trebuie să fie lucruri mult mai serioase ca să se întâmple ceva, nu de la nimicuri.

Întrebare: Ne puteţi da mai multe detalii despre impozitul forfetar, mai ales în sfera serviciilor?

Victor Ponta: Nu. Aştept ca doamna Grapini şi, sigur, cu domnul ministru Vosganian, dar doamna Grapini este cea care răspunde în mod direct, să vină întâi în şedinţa de Guvern să ne informeze şi să vă informeze şi pe dumneavoastră exact care sunt condiţiile şi la ce anume… în special la serviciile de turism se va apleca.

Întrebare: Dar aveţi o dată de la care s-ar putea aplica acest impozit?

Victor Ponta: De la aprobarea bugetului ar trebui, pentru că toate aceste idei prezentate în prima şedinţă de Guvern trebuie să se reflecte în buget când e vorba de taxe, de impozite, de alte surse şi de alte lucruri care ţin de politica fiscal-bugetară. Evident însă, pe toate tipurile de taxe, impozite, cel care este principalul coordonator este vicepremierul domnul Chiţoiu. Dar dânsul trebuie să integreze practic din toate zonele propunerile respective.

Întrebare: Aţi spus în şedinţa Biroului Permanent că aţi vrea ca Guvernul să fie separat de partid şi cele două instituţii să nu îşi suprapună imaginea. La ce vă referiţi mai exact şi cum veţi face acest lucru? Cum îl veţi pune în aplicare?

Victor Ponta: Mă refer la faptul că Partidul Social Democrat, în mod normal, înseamnă mult mai mult decât Guvernul. Înseamnă foarte mulţi aleşi locali, înseamnă structuri politice chiar şi acolo unde nu avem primari sau preşedinţi de consilii judeţene. Înseamnă, până la urmă, că un partid are alt rol decât de a fi guvern. Sigur că liderul partidului, cum a fost şi în 2000-2004, cum este şi acum, este şi prim-ministru. Şi ăsta este un lucru care se întâmplă în toate ţările Uniunii Europene, începând cu Marea Britanie şi cu celelalte ţări. Însă mesajul meu a fost acela de a nu considera că acum activitatea politică la PSD s-a încheiat că ne-am mutat toţi la Guvern. Or, modul de desfăşurare a alegerilor în interiorul partidului, structurile, de a organiza dezbateri, de a avea departamente în continuare, tocmai acest scop îl are.

Întrebare: Cu alte cuvinte, le veţi sugera sau propune colegilor miniştri să nu candideze pentru funcţii în Biroul Permanent?

Victor Ponta: Nu, nu se pune problema pentru că funcţia de ministru este mai puţin sigură, să zic, decât funcţia  politică. Însă în Biroul Permanent, după cum ştiţi foarte bine, se află atât miniştri, se află şi primari din mari municipii, se află şi preşedinţi de consilii judeţene, se află şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Deci în Biroul Permanent suntem din toate zonele; sunt oameni care nu au nicio funcţie publică şi tot sunt în Biroul Permanent. Deci Biroul Permanent şi structura politică înseamnă mult mai mult decât o anumită instituţie.

Întrebare: Cum vor fi aleşi vicepreşedinţii?

Victor Ponta: Opt pe regiuni – în fiecare regiune câte un vicepreşedinte – şi opt dintre liderii naţionali care răspund de anumite mari domenii importante pentru partid. Aşa şi scrie în statut.

Întrebare: UNPR va avea vicepreşedinţi dacă va susţine acest proiect?

Victor Ponta: Da. Suntem încă în negocieri, de principiu doi.

Întrebare: Vor fi alegeri nominale sau pe liste?

Victor Ponta: Nominale. Eu, în 2010, am militat atunci când nu eram preşedinte, împotriva propunerii fostului preşedinte, domnul Geoană, de a avea listă blocată. Acum, chiar să uit împotriva a ce am militat doar pentru că sunt eu preşedinte nu cred că e în regulă. Nu schimbăm de fiecare dată regulile în funcţie de unde sunt sau în ce poziţie. Nu, ideea pe care am spus-o atunci o spun şi acum: sigur, eu pot să am oameni pe care îi prefer ca vicepreşedinţi, o să şi spun probabil lucrul acesta, dar până la urmă trebuie să-i aleagă colegii mei. Dacă nu-i aleg, nu numesc eu vicepreşedinţii, că atunci nu mai funcţionează nimic.

Întrebare: Ce s-a întâmplat cu acest personaj misterios, coleg de partid cu dumneavoastră, despre care spuneaţi la sfârşitul anului trecut că îl veţi exclude pentru că a dat nişte telefoane nepotrivite? Ezitaţi atunci să ne spuneţi numele.

Victor Ponta: E viu. Am avut o discuţie lămuritoare şi… eu nu vreau să ajung la excluderi cu nimeni, mie îmi plac includerile.

Întrebare: Din moment ce e viu şi nevătămat…

Victor Ponta: Ei, nu chiar nevătămat, e doar viu.

Întrebare: Era vorba despre domnul Mircea Geoană?

Victor Ponta: Nu doresc să mai comentez acest subiect. Obligaţia mea ca lider al PSD-ului este, pe cât posibil să rezolv lucrurile de bucătărie internă în interior. Când am ajuns în urmă cu un an şi jumătate la acel conflict deschis şi la excluderea domnului Geoană, a fost pentru că n-am reuşit să găsesc soluţia normală, soluţia de discuţie între noi. Însă eu nu-mi doresc de principiu să exclud pe nimeni din PSD, mai degrabă îmi doresc să aduc oameni în PSD.

Întrebare: Veţi prezenta săptămâna aceasta o primă formă a bugetului?

Victor Ponta: Da. Joi mi-am programat eu să am o întâlnire cu dumneavoastră, cu media, şi prin intermediul dumneavoastră să prezint nu bugetul de stat, pentru că pentru publicul larg să mă apuc să prezint capitole de buget nu cred că-i soluţia bună, ci mai degrabă să prezint starea naţiunii, să arăt ce datorii avem din trecut, fără să încep să spun de vechea moştenire, ci pur şi simplu să prezint realitatea, să arăt ce lucruri putem să facem în actualul buget şi ce alte lucruri nu le putem face sau trebuie să le facem altfel, o prezentare care eu nu ţin minte să se fi făcut în ultimii ani: uite, ăştia sunt banii, asta trebuie să facem, astea sunt lucrurile pe care putem, astea sunt lucrurile pe care nu putem, mai ales că va fi şi o prezentare cu o perspectivă de patru ani, totuşi, ce bani sunt în 2013, dar care sunt proiectele pe care le începem în 2013 şi putem să le terminăm în funcţie de alocările multianuale. Eu mi-am propus, joi, sper să fie gata domnul Chiţoiu, domnul Voinea, colegii mei care lucrează să fie gata cu toate detaliile.

Întrebare: De ce a fost secretizat subiectul bugetului?

Victor Ponta: N-a fost secretizat. Vă explic încă o dată, bugetul nu a fost şi nu va fi niciodată secretizat, că bugetul se trimite la fiecare parlamentar, la 588 de parlamentari, se pune pe site. Singurul lucru care n-a fost secretizat, a fost trecut pe lista de confidenţial, în aşa fel încât la discuţia sa au participat doar miniştrii, nu şi ceilalţi consilieri, a fost un memorandum al domnului Voinea legat de strategia noastră de discuţii cu FMI-ul. Or, în general o strategie de negociere n-o dai publică înainte, că atunci nu mai negociezi nimic, e ca şi când îţi arăţi toate cărţile din mână. Vor fi lucruri la care ţinem foarte mult în discuţia cu FMI-ul, vor fi lucruri la care o să mai cedăm. O strategie de negociere nu e publică niciodată, pentru că, repet, atunci nu mai ai ce negocia, dacă ai făcut public dinainte. Acela era doar un memorandum întocmit de domnul ministru Voinea legat de discuţiile pe care o să le avem în continuare cu partenerii noştri internaţionali şi nu era cazul să participe toţi consilierii, toţi experţii.

Întrebare: De cine vă temeţi?

Victor Ponta: Nu mă tem de nimeni, dar sunt atent la toată lumea!

Întrebare: În legătură cu domnul Frunda şi a doamnei Beatrix Gered, care este motivul pentru care aţi inclus oameni din UDMR în Guvern?

Victor Ponta: Bun, n-are nicio legătură cu UDMR-ul. În primul rând, la INS urmează să numesc un preşedinte. N-o voi numi pe doamna Gered preşedinte, dar dintre cei trei vicepreşedinţi actuali, am întrebat cine este cel mai vechi şi este doamna Gered. E foarte important ca INS-ul – la INS nu cifrele sunt cele mai importante, ci credibilitatea este cea mai importantă, şi atunci nu voiam o discuţie, „dom’le, a luat Ponta pentru că…” De altfel, cred că domnul Voineagu nici nu era numit de PDL, era numit în 2005 sau 2006 de domnul Tăriceanu, deci nu voiam să apară o discuţie politică. Deci doamna Gered girează conducerea INS-ului până când voi numi – şi voi numi o persoană care n-are legătură nici cu PSD, nici cu PNL, nici cu altcineva, ci un specialist cu credibilitate, şi o să discut de pe listă, în primul rând, să văd şi cine îşi doreşte să vină, dar avem asemenea specialişti. Cu domnul Frunda am discutat în momentul în care am văzut că nu a fost ales parlamentar şi că programul domniei-sale îi permite să fie consilier onorific, nu consilier de stat, consilier guvernamental, ci consilier onorific – ştiţi că mai am şi alţi consilieri onorifici – pentru a da un anumit semnal care, într-un fel, să se şi contrapună unor declaraţii ale unor lideri UDMR, că nu se pune problema ca actualul Guvern să-şi folosească majoritatea împotriva minorităţilor. De altfel, astăzi, cred, sau mâine voi numi un consilier din partea minorităţii rome, pentru că l-am avut pe domnul Damian Drăghici, dar domnia-sa a fost ales senator şi voi numi un consilier din partea minorităţii rome tocmai pentru că vreau să arăt că nu se pune problema ca o majoritate consistentă cum este cea a USL-ului să afecteze în vreun fel sau să aibă atitudini împotriva minorităţilor naţionale, cu atât mai puţin împotriva minorităţilor religioase sau de orice alt tip. Iar domnul Frunda cred că e un om respectat şi printre români. El în general n-a fost legat de fosta guvernare, ca să spun aşa!

Întrebare: Cu UDMR vreţi să aveţi o relaţie mai strânsă în viitor?

Victor Ponta: Nici mai strânsă, dar nici mai depărtată! Vreau să am o relaţie normală şi voi prezenta, dacă vor fi de acord şi dânşii, evident, grupului UDMR proiectul de buget, îl voi prezenta şi grupului PDL, îi voi întreba şi pe cei doi lideri de la grupul PP-DD dacă doresc – n-o să includă cei 20000 de euro pe care urma să-i dea domnul Dan Diaconescu tuturor românilor bugetul, îmi cer scuze! –, dar restul, dacă doresc, le prezint şi lor, pentru că eu vreau şi cred că putem să facem politică puţin altfel decât s-a făcut în ultimii ani. Nu e vorba de voturi, nu trebuie să voteze nici UDMR-ul, nici PDL-ul bugetul. Avem voturi suficiente. E vorba însă de faptul că şi ei reprezintă o parte a electoratului şi prin ei îmi arăt interesul şi respectul pentru cei care i-au votat pe UDMR, pe PDL şi pe PP-DD.

Întrebare: Apropo de strategia…

Victor Ponta: Aţi promis că nu mai puneţi alte întrebări!

Întrebare: Dacă e lipsită de importanţă, nu răspundeţi! Apropo de strategia fiscală, dar din aceea de bun-simţ, nu ce propunea Ţiriac sau nu ştiu care cu 5%, adică la stilul bacşiş…

Victor Ponta: Nu răspund. Nu că n-ar fi importantă întrebarea, dar nu doresc să comentez. Nu discutăm aşa ceva cu FMI-ul.

Întrebare: Până la urmă, ministerele vor fi monocolore?

Victor Ponta: Nu e bătut în cuie. Se discută în acest moment, pentru că sunt secretari de stat buni pe care chiar miniştrii mi-au spus că vor să-i ţină, indiferent că sunt de la celălalt partid. Vreau să mai spun încă o dată şi o să spun până când dumneavoastră o să vă săturaţi de mine să spun această chestie: nu facem noi posturi. Aseară am văzut altă cifră, 1300 de posturi. Fiecare dă 7500, 2500 de noi posturi. Nu facem niciun post în plus, dimpotrivă, mai desfiinţăm din ele. Miercuri cred că vin cu ordonanţa prin care reduc cabinetele demnitarilor. Niciun post în plus!

Întrebare: Revenind la PSD, aţi avut pe ordinea de zi şi situaţia financiară a partidului?

Victor Ponta: Tot timpul este.

Întrebare: Cum stă partidul, mai ales acum, după alegeri? Mai aveţi datoriile acelea istorice?

Victor Ponta: Am plătit destule din datoriile istorice, din fericire. Deci când o să las partidul sper să-l las fără datorii, deficit zero! Asta este ţinta. În rest, însă, ca la orice partid, trebuie să insişti pentru ca oamenii să-şi plătească cotizaţiile.

Întrebare: Veţi creşte cotizaţiile?

Victor Ponta: Nu, le vom încasa. Lucrăm la partea de încasare a veniturilor, nu de creştere a taxelor. Problema, vedeţi, cum e la Guvern, aşa e şi la partid. Cred că şi pe la televiziuni tot aşa e, nu?

Întrebare: Refuză vreun coleg, domnule preşedinte, să cotizeze?

Victor Ponta: Nu-mi place termenul. „Să-şi plătească cotizaţia”, cred că asta voiaţi să spuneţi!

Întrebare: Mai există ideea de a cumpăra sediul?

Victor Ponta: Da, sigur că da! Sigur că da.

Întrebare: Când?

Victor Ponta: Am avut o problemă legată de credit, că nimeni nu-ţi dădea credit atâta timp cât aveai datorii şi conturi blocate.

Întrebare: Şi ţărăniştii vor să cumpere un sediu.

Victor Ponta: Vă mulţumesc, nu doresc alt sediu, avem sediul din Kiseleff, aţi văzut că s-a desfiinţat gardul cu sediul UNPR-ului, deci avem suficient spaţiu.

Întrebare: Ce se va întâmpla odată ce domnul Adrian Năstase va ieşi din închisoare?

Victor Ponta: În primul şi în primul rând, îmi doresc pentru domnia-sa să aibă mai multă linişte şi sigur că voi vorbi cu domnia-sa, cum am vorbit de fiecare dată. Nu o să mă auziţi vreodată să mă dezic de domnul Năstase. În rest, legal, nu am discutat.

Întrebare: Domnul Frunda a spus aseară că este necesară revizuirea Constituţiei, inclusiv Articolul 1, privind statul naţional.

Victor Ponta: Da, e poziţia minorităţii maghiare.

Întrebare: Vă deranjează această poziţie a unui consilier al dumneavoastră?

Victor Ponta: Nu mă deranjează, doar că nu sunt de acord cu ea şi nu se va întâmpla. În general nu mă deranjează când oamenii au alte păreri decât mine, motiv pentru care mă înţeleg foarte bine chiar şi cu dumneavoastră şi nu trebuie să mă deranjeze când un om are altă părere, însă nu se va întâmpla acest lucru. Nu cred că în România este cazul şi este pregătită să renunţe la Articolul 1 din Constituţie şi nu se va întâmpla acest lucru la revizuire. Asta a fost foarte clar de la început pentru toată lumea.

Întrebare: Cei de la UDMR au spus că un motiv al blocajului şi al neintrării la guvernare a fost tocmai faptul că liberalii le-au cerut să recunoască public Articolul 1 din Constituţie.

Victor Ponta: Nu, cei de la UDMR oricum recunosc Articolul 1 din Constituţie, toată lumea recunoaşte Constituţia. Poţi să nu fii de acord cu o anumită prevedere. A fost o discuţie legată de solicitarea respectivă, dar nu aş vrea să dau mai multe detalii.

Întrebare: Adică a fost principalul motiv al faptului că UDMR-ul nu se află astăzi la guvernare?

Victor Ponta: Nu, a fost un context.

Întrebare: Apropo de Constituţie, ce demers va fi, Guvern-preşedinţie sau Parlament?

Victor Ponta: Păi avem cele două variante, ori să trimită Guvernul preşedinţiei şi mai departe la Parlament, ori un sfert din numărul parlamentarilor să depună proiectul. Ceea ce îmi doresc şi sper ca de la 1 februarie e să putem să facem acel forum constituţional în care un grup şi toţi cei care doresc, până la urmă, să se implice din societatea civilă să primească propunerile partidelor. În cazul nostru, pot să vă asigur că propunerile vor fi ale USL-ului. Am discutat cu domnul Antonescu şi vom depune propuneri comune ale USL-ului. Dar şi celelalte partide au dreptul şi e normal să depună propuneri. Acest forum constituţional organizează dezbateri ale propunerilor respective în februarie-martie, timp de două luni, depinde, două luni şi jumătate, transmite toate propunerile şi poate avem şi un punct de vedere, chiar dacă e o perioadă destul de scurtă de timp, de la Comisia de la Veneţia, după care se sesizează Comisia Specială care urmează să prezinte în plenul fiecăreia dintre cele două Camere – ştiţi, pentru votul cu două treimi, propunerile, după care trebuie să ne gândim foarte bine la referendum şi la cvorum, pentru că nu va fi uşor sau mai bine zis e aproape imposibil atâta timp cât ai trei milioane de cetăţeni despre care ştii sigur că nu votează, pentru că cei din străinătate n-or să vină să voteze, mă gândesc eu, la referendum – e foarte dificil de realizat cvorumul şi nu are rost să facem toată procedura şi în final să nu avem cvorum la modificarea Constituţiei. Însă eu cred că chiar din februarie forumul constituţional poate fi construit.

Întrebare: Se va modifica Legea Referendumului?

Victor Ponta: Este o posibilitate constituţională aceea de a avea un alt cvorum, ca să nu fie iarăşi discuţii, „domnule, vreţi să modificaţi cvorumul pentru demiterea preşedintelui”, măcar pentru aprobarea modificării Constituţiei, pentru că altfel, deşi toţi suntem de acord – cred că absolut toate forţele politice au vorbit despre faptul că trebuie modificată Constituţia –, nu suntem de acord neapărat pe toate punctele, dar toată lumea e de acord că trebuie modificată Constituţia, dar dacă nu trăim în realitate, realitatea care spune că trei milioane de români nu votează, n-au cum să voteze, că sunt în alte ţări, dacă nu trăim în realitate o să fie aproape imposibil să modificăm.

Întrebare: Deci varianta ar fi ca referendumul să fie valabil cu majoritatea celor care se prezintă la vot?

Victor Ponta: Nu, asta nu se poate şi nu e o practică europeană, însă multe ţări au, de exemplu, o treime din toţi cetăţenii cu drept de vot. Sau trebuie să găsim o soluţie agreată de Comisia de la Veneţia şi agreată de toate forţele politice şi să nu mai fie interpretată din nou, „dom’le, vreţi să folosiţi pentru altceva”.

Întrebare: Sau poate fi ca în 2003, cu două zile pentru referendum?

Victor Ponta: Da, şi asta e o variantă şi e absolut posibilă, Curtea Constituţională ne-a şi spus că putem în mai multe zile. Important e să avem cvorum, pentru că altfel tot demersul e sortit eşecului şi eu chiar cred că anul ăsta trebuie să modificăm Constituţia, după care vedem, ne înţelegem, pe care dintre puncte ne înţelegem, pe care nu, dar ideea e că şi dacă ne-nţelegem şi nu avem cvorum, am pierdut timpul! Nu doar că am pierdut timpul, am pierdut o oportunitate pe care eu nu o văd posibilă înainte de 2017. 2014 va fi an electoral pentru preşedinte şi pentru Parlamentul European, 2015 pregăteşte alegerile locale şi parlamentare din 2016, deci ăsta e anul în care se poate, ca să spun aşa!

Întrebare: (…)

Victor Ponta: N-am discutat, dar ar trebui modificată Legea Curţii Constituţionale, dacă vrem să facem, sau să punem în Constituţie un lucru foarte clar. Important este că ştiu, da, expiră cele trei mandate, domnul Gaspar, domnul Predescu şi doamna Aspazia Cojocaru şi, aşa cum aţi spus, preşedintele urmează să numească un membru, Senatul şi Camera. O să discutăm în cadrul USL-ului şi al grupurilor parlamentare vizavi de cele două propuneri care revin Parlamentului. Domnul preşedinte va numi pe cine doreşte, de altfel. Dacă nu mă înşel, e al treilea judecător pe care îl numeşte preşedintele, nu? Deci iată că preşedintele e foarte important. Majoritatea, sigur, rămâne a preşedintelui, ca şi la CSM!

Vă mulţumesc, o zi bună!

 

Biroul de Presă al PSD

presa@psd.ro

 

Reclame