Etichete

, , ,

DECLARAȚIE DE PRESĂ

   Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, publicat astăzi, confirmă parcursul bun al măsurilor adoptate de Guvern în ultimul an, dar mai ales de la Raportul tehnic din iulie 2012.

În conferinţa de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray a susţinut nevoia consolidării imaginii publice a Parlamentului, prin reglementarea problemelor legate de incompatibilităţi şi imunitatea parlamentarilor. Aşa cum se ştie, săptămâna trecută a fost adoptat noul Statut al senatorilor şi deputaţilor prin care aceste probleme au fost adresate şi reglementate în conformitate cu recomandările Comisiei.

Se mai subliniază în Raport că România îndeplineşte toate cerinţele aderării la spaţiul Schenghen, lucru susţinut de autorităţile române în ultimul an şi care acum este confirmat de Comisia Europeană.

Există în raport o serie de aspecte pe care Executivul trebuie să le ia în considerare în perioada următoare pentru a menţine progresele înregistrate în special în ultimele 6 luni, cum ar fi crearea unei proceduri calitativ mai bună în alegerea Procurorului general şi al procurorului şef al DNA, în respectarea hotărârilor judecătoreşti, a deciziilor Curţii Constituţionale, întărirea autorităţii Avocatului Poporului etc, subliniindu-se totodată determinarea executivului ca aceste recomandări să fie implementate în perioada următoare.

Astfel, în pofida încercărilor repetate de sabotare ale unor membri ai PDL, în pofida crasei dezinformări pe care aceştia, în frunte cu Monica Macovei, o practică de ani de zile în cancelariile europene, Raportul de astăzi prezintă cu acurateţe faptul că România este pe drumul cel bun, că ultimul an a fost unul de implementare al recomandărilor Comisiei şi că există progrese semnificative în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

        Senator Ioan Chelaru

                                                                                           Vicepreședinte PSD

                                                                       

30.01.2013

Anunțuri