Etichete

,

COMUNICAT DE PRESĂ

 30 ianuarie- Ziua Internațională a Non-Violenței în Școli

„Siguranța în școală trebuie să fie pe primul loc atunci când discutăm despre creșterea performanței sistemului românesc de învățământ”, susține deputatul PSD Gabriela Podașcă cu ocazia Zilei Internaționale a Non-Violenței în Școli.

30 ianuarie este Ziua Internațională a non-violenței în școli și, pentru a marca evenimentul, deputatul PSD Gabriela Podașcă va organiza  joi, 31 ianuarie 2013, împreună cu Primăria sectorului 3 și Asociația Europeană pentru Siguranță și Antidrog AESA, un simpozion pe tema violenței școlare la sediul Colegiului Național Matei Basarab din București. La eveniment vor participa Robert Negoiță, primarul sectorului 3, Florea Voicu, președintele AESA, reprezentanți ai Poliției Sectorului 3, precum și 200 de elevi din școlile gimnaziale ale sectorului 3, cadre didactice și consilieri școlari.

“Numărul actelor de violență școlară din ultimul timp ne reamintește cât de necesară este adoptarea Strategiei cu privire la reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar. Ne aflăm într-un cerc vicios în care ne tot învârtim de ani de zile. Violența manifestată în interiorul școlii, fie între elevi, fie a elevilor față de profesori sau chiar cea a profesorilor față de elevi, toate aceste comportamente nocive sunt continuate și în exteriorul instituțiilor de învățământ. De aceea, nu este suficient să suplimentăm măsurile administrative sau să înăsprim sancțiunile atâta vreme cât nu privim fenomenul violenței în ansamblu, respectiv nu doar formele și urmările sale, ci și cauzele, adesea de natură psihologică, ale acestui comportament deviant. Trebuie să înțelegem că școala nu este o entitate izolată, ci este permanent influențată de dinamica socială, de schimbările din mediul extern, prin urmare strategia de combatere a violenței școlare trebuie să ia în calcul toți acești factori. Dincolo de variabilele fenomenului de violență școlară, un aspect rămâne de necontestat: siguranța în școală trebuie să fie pe primul loc atunci când discutăm despre creșterea performanței sistemului românesc de învățământ ”, a afirmat deputatul PSD Gabriela Podașcă.

Vicepreședinta Comisiei pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați din Camera Deputaților mai subliniază, în final, dimensiunea de gen a fenomenului de violență școlară: „Fetele sunt, de cele mai multe ori, expuse violenței verbale, în timp ce băieții, violenței fizice. Asta nu înseamnă că violența verbală trebuie trecută cu vederea doar pentru că nu se ajunge la altercații propriu-zise. Strategia pentru prevenirea violenței școlare trebuie să includă o serie de măsuri referitoare la actele de discriminare din școli, de asemenea considerate manifestări ale violenței. Educația ar trebui să pună tot mai mult accent pe principii precum toleranța, acceptarea și egalitatea, astfel încât copiii să înțeleagă din primii ani de școală că atunci când îți lovești un coleg sau când îi adresezi injurii unui profesor îi încalci drepturile fundamentale”.

  Biroul de Presă al PSD

presa@psd.ro

twitter.com/biroupresapsd

 30.01.2013

 

Anunțuri