Etichete

, , , , , , , , , , , ,

DECLARAȚIE POLITICĂ 

Regionalizarea este o decizie strategică, nu una politică!

 

gabriela_vranceanuAsistăm în ultimele zile la o intensificare a luărilor de poziție pe tema reorganizării teritoriale a României. In principiu acesta ar trebui să fie un lucru bun, pentru că este vorba despre un subiect de importanță majoră pentru România. Din păcate însă, dezbaterea publică a fost animată de un proiect neasumat de ministerul de resort sau de guvern și canalizată în zona capitalelor noilor regiuni.

Dincolo de orgoliile locale ale unor instituții sau persoane, și fără a minimiza importanța reședințelor viitoarelor regiuni, trebuie să conștientizăm faptul că există alte teme, mult mai importante, cum ar fi, de exemplu, stabilirea competențelor care vor fi transferate către autoritățile regionale, din ambele direcții, și de la administrația locală dar și de la cea centrală. In perioada următoare se vor face niște analize serioase, niște studii de impact pentru a se găsi formula optimă. Regiunile se vor înființa în ultima parte a anului, doar după modificarea Constituției, așa că există suficient timp pentru dezbateri.

Trebuie să întelegem că nu s-a dat startul unei noi competiții între baronii locali de toate culorile, în care fiecare vrea să-și pună capitala mai aproape de interesele sale, ci e vorba de proiect major, pentru care ar trebui să lucreze toate forțele politice dar și sociale, și ale cărui scopuri sunt deopotrivă eficientizarea administrației și coeziunea socială.

 

Gabriela Firea,

Senator PSD

Anunțuri