Etichete

, , , , , , , , , , , ,

DECLARAŢIE POLITICĂ

Violenta in scoala – un semnal de alarma pentru societatea romaneasca!

Liviu-PopIată că, din păcate, zilele acestea ne-am confruntat cu un alt caz de violenţă extremă în şcoală, care îi transformă, de fapt, pe toţi elevii în potenţiale victime.

Din nefericire, violenta in instituţiile de învăţământ este un fenomen din ce in ce mai prezent in scolile noastre. Auzim in fiecare saptămână exemplul unui elev batut in curtea scolii sau în drum spre scoala, al unui elev injungiat, al unor elevi care se bat in salile de clasa. Violenta in scoli a devenit un  fenomen universal, care, in unele state- vezi atacurile din SUA – a atins cote de neimaginat.
Comportamentele deviante/ negative, precum actele de violenta, au un efect negativ asupra procesului de invatare in scoli. Pentru copii, victime ale violentei, şcoala s-a transformat într-un loc care transmite frică, nesiguranţă, durere.
Ce s-a întâmplat cu acea instituţie care oferea  copiilor posibilitatea de a invata si asimila valori precum solidaritatea, toleranta si respectul fata de ceilalti membrii ai societatii?  Nu mai are şcoala obligatia de a asigura un mediu sanatos din punct de vedere psihosocial, spre binele elevilor sai?

Trebuie să conştientizăm că impactul negativ al violentei în scoli se rasfrange asupra tuturor participantilor la actul de invatare si creează o atmosfera de insecuriatate asupra tuturor. Şcoala, ca institutie, are o responsabilitate socială care implica mult mai mult decât actul de a preda si a invata.
Prevenirea violentei trebuie sa fie principalul scop al actiunilor  noastre, de aceea consider ca este necesara colaborarea si cooperarea intre toti actorii implicati in procesul educational in vederea combaterii violentei. Pe lângă cadrele didactice, părinţi, elevi, este necesară încheierea de parteneriate şi colaborarea cu  autorităţile locale, jandarmeria, poliţia locală.

Avem la indemână instrumente care ne permit sa prevenim si sa combatem violenta din scoli, vă dau drept exemplu „Planul împotriva violenţei” elaborate anul trecut. Însă, este evident faptul ca trebuie sa facem mai mult, mult mai mult in acest sens. Ca tot ceea ce avem acum, atât din punct de vedere legislativ, cat si la nivel de programe de prevenire, nu este suficient.
Implicarea autoritatilor la nivel guvernamental este fundamentala in vederea elaborarii unui cadru legal, enuntarii si implementarii unor politici si programe impotriva violentei in scoli.

Fiecare copil are dreptul fundamental la educatie şi stă în puterea noastră să le asigurăm cadrul legal pentru această educaţie, prin imbunatatirea si completarea legislatiei in acest domeniu! Cati elevi trebuie sa mai moara pentru ca noi sa luam o atitutine fata de acest fenomen?! Trebuie sa ne unim fortele, toti cei implicati si sa gasim raspunsuri si metode de a o stopa.
Nu putem sta indiferenti şi să asistăm cum elevii devin victime ale sistemului şcolar!

 

Pop Liviu Marian,

Senator PSD

Anunțuri