Etichete

, , , , , ,

Conferinţă de presă susţinută de Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD şi liderul delegaţiei PSD din P.E, la sediul PSD

 Transcriere

Catalin IvanBună ziua şi bine aţi venit la conferinţa de presă de astăzi! Tema conferinţei de presă ar fi, pe scurt, faptul că PDL-ul nu mai fură, pentru că am stopat furtul din banii publici, dar minte în continuare şi dă dovadă de foarte, foarte mult tupeu.

Cam cât de mult tupeu? Cam cât tupeu îi trebuie lui Videanu să vorbească despre „căpuşarea” companiilor naţionale, cel care a căpuşat nu numai Oltchimul, dar şi toate celelalte companii! Cam cât tupeu îi trebuie doamnei Udrea, lui Cezar Preda sau Sulfinei Barbu să vorbească despre fondurile europene, în condiţiile în care actualul Guvern a dublat rata de absorbţie a fondurilor europene şi a deblocat programele operaţionale blocate de Comisia Europeană din cauza furturilor din perioada PDL! Vă aduc aminte că doamna Udrea este celebră la nivel european şi apare în rapoartele Comisiei Europene pentru că a reuşit performanţa ca din 515 milioane de euro, fonduri atrase în 2011, 505 milioane să fie suspectate de fraudă masivă, adică 98%, dar doamna Udrea vine şi ne spune cât de rău se descurcă Guvernul USL în atragerea fondurilor europene! Tot despre tupeu vorbim şi în cazul domnului Funeriu. Domnul Funeriu este cel care a venit cu Legea Educaţiei în 2011 prin asumarea răspunderii în Guvern, pentru că, vă aduceţi aminte, aveau majoritatea, fără nicio dezbatere publică, fără nicio discuţie cu cadrele din învăţământ, cu părinţii ş.a.m.d., cu sindicatele. Acea lege spunea, de exemplu, că educatorii şi învăţătorii ar trebui să meargă toţi la facultate. Ne critică pe noi că am venit în 2012 şi am corectat această greşeală, spunând că cei care se apropie de pensie n-au de ce să se mai ducă la facultate. Tot domnul Funeriu ne critică pentru faptul că am reuşit să reparăm greşeala din perioada guvernării PDL cu clasa pregătitoare. Am găsit o formulă mult mai flexibilă prin care, în funcţie de infrastructura comunităţii locale, clasa pregătitoare să fie la grădiniţă sau la şcoală, în funcţie de posibilităţile comunităţii respective, în funcţie de ce spun părinţii şi de opţiunile acestora. Ne aşteptăm, totuşi, în perioada următoare ca domnul Funeriu să vină cu noi critici. Ne aşteptăm, de exemplu, ca domnul Funeriu să ne critice că vrem patru ore de sport obligatorii în şcoală sau, dacă va simţi domnul Funeriu că este o idee bună, să ne spună fie că a fost ideea dumnealui şi a uitat să o introducă în Legea Educaţiei, fie că avem noi vreo înţelegere cu profesorii de sport, nu ştiu, că avem nişte interese particulare cu profesorii de sport, şi atunci facem trafic de influenţă şi le dăm mai multe ore acestora!

În concluzie, aşa cum am spus la început, PDL-ul, deşi nu mai poate să fure – am făcut plângeri penale pentru furturi din perioada guvernării Boc şi guvernării Mihai Răzvan Ungureanu, vor mai fi plângeri penale în perioada următoare –, deci deşi am stopat furtul clientelei PDL din bani publici, le-a rămas tupeul, un tupeu imens, şi continuă să mintă românii, neînvăţând practic nimic din lecţia din decembrie anul trecut, când românii i-au penalizat la vot.

În altă ordine de idei, astăzi premierul Victor Ponta şi preşedintele Partidului Social Democrat se află în Franţa. Este o întâlnire istorică, pentru că în perioada guvernării PDL Franţa şi România au fost într-o relaţie foarte, foarte proastă, deşi Traian Băsescu se laudă peste tot că este un lider iubit de popularii europeni. Vă aduc aminte că până anul trecut Franţa a fost condusă de Nicolas Sarkozy, un lider al popularilor europeni cu care Traian Băsescu nu a avut nicio comunicare. Foarte mulţi investitori francezi au plecat din România, am pierdut locuri de muncă, am pierdut investiţii, sunt firme foarte mari care au plecat şi au făcut proiecte de investiţii foarte mari în alte ţări. Prin urmare, este un semnal foarte bun dat de vizita Guvernului USL la Paris, un semnal că relaţiile dintre România şi Franţa se îmbunătăţesc. Vom avea investiţii, sunt proiecte foarte mari de investiţii în România pe care le discută astăzi miniştrii din Guvernul Victor Ponta, prim-ministrul, cu reprezentanţii Guvernului francez. Prin urmare, este un moment important pentru România şi pentru dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Franţa pe viitor.

Eu vă mulţumesc. Întrebări, dacă aveţi!

Întrebare: Cum vi se pare cooptarea lui Klaus Iohannis în PNL – în USL, până la urmă – şi dacă e cumva un potenţial rival la funcţia de premier pentru Victor Ponta?

Cătălin Ivan: Nu se pune problema de rivalitate. În PSD sunt foarte mulţi colegi de partid care pot fi miniştri şi prim-miniştri în perioada următoare. Ne-am aliat cu PNL-ul pentru că PNL-ul era un partid mare cu oameni valoroşi şi până la venirea lui Klaus Iohannis, nu cred că simpla venire a lui Klaus Iohannis a făcut din PNL un partid cu posibili prim-miniştri sau prezidenţiabili. Este în schimb un om valoros, un om care a confirmat în administraţia locală şi un om care, venit în politica naţională, aduce clar un plus de valoare USL-ului şi ne ajută pe toţi. PSD-ul se bucură dacă PNL-ul se întăreşte pentru că în felul acesta USL-ul, alianţa noastră, este mult mai puternică. Nu îl vedem ca pe o ameninţare pe domnul Klaus Iohannis, ci, dimpotrivă, ca pe un nou coleg de uniune care vine şi pune umărul la acest proiect.

Întrebare: PSD a încercat să îl coopteze pe Klaus Iohannis?

Cătălin Ivan: Era de notorietate că domnul Iohannis nu este un politician de stânga. Ar fi fost o discuţie lipsită de sens. Am avut colaborări, am discutat cu domnul Iohannis, dar ţinând cont de orientarea ideologică a fiecăruia. Este un om politic de dreapta, prin urmare, dacă ar fi fost să facă un pas, pasul natural ar fi fost în PNL, în niciun caz în PSD, ceea ce s-a şi întâmplat.

Întrebare: Cum vedeţi criticile care tot vin dinspre PNL? Domnul Vosganian este tot mai vocal, că au ministere de formă, că dacă spune ceva domnul Ponta zice că îl dă afară din Guvern. E normal acest gen de abordări în interiorul unei coaliţii de guvernare?

Cătălin Ivan: Eu pot să fac doar un comentariu de principiu, nefiind în Guvern, nefăcând parte din Cabinetul Victor Ponta: eu sunt convins că, dacă pentru domnul Vosganian este foarte greu să conducă ministerul, nu ştiu, să-şi desfăşoare activitatea, dacă nemulţumirile sunt foarte, foarte mari, oricând poate să lase locul altui coleg din PNL să preia atribuţiile ministerului, dar este o problemă internă a PNL-ului. Bănuiesc că domnul Vosganian discută cu colegii de partid şi vor găsi o soluţie împreună. Nu ştiu situaţia exactă de la minister, n-o cunosc, ar trebui întrebaţi cei din Guvern şi, în principiu, liberalii, pentru că domnul Vosganian este un ministru din partea PNL-ului.

Întrebare: Cum vedeţi apropiatul Congres al PNL? Ar putea schimba relaţiile din interiorul coaliţiei, având în vedere că sunt acolo nişte raporturi de forţe, aripa Tăriceanu, aripa Antonescu?

Cătălin Ivan: Nu am simţit în cei doi ani de zile de când funcţionează USL-ul că în PNL ar fi o aripă anti-PSD sau anti-USL. Proiectul a fost şi este un proiect de succes pentru că atât PSD-ul, cât şi PNL-ul s-au angajat 100% în acest proiect şi aţi văzut că încă de la înfiinţare toată lumea încearcă să ne convingă că această uniune se va desfiinţa. Din prima săptămână toată lumea ne spune că nu va funcţiona USL-ul. Am trecut prin foarte multe bătălii împreună şi a funcţionat excepţional, prin urmare privim cu interes ce se întâmplă la PNL, la Congresul Partidului Naţional Liberal, dar vă pot spune că n-avem o îngrijorare legată de parteneriatul cu acest partid. Alte întrebări, dacă aveţi!

Întrebare: Despre carnea de cal? Există şi în România! S-au descoperit abatoare în care există carne de cal şi domnul de la ANSVSA este foarte confuz legat de acest lucru. Credeţi că există vreo legătură între ce se întâmplă în România şi scandalul internaţional? Cam ce semnale se dau pe treaba asta?

Cătălin Ivan: Eu ştiu că există poziţia oficială a Guvernului, auditul făcut la abatoarele vizate de acest scandal, faptul că a fost o concluzie foarte clară că nu din România a venit carnea de cal, ci vinovată este o firmă din Franţa, din câte am înţeles, faptul că se vor lua măsuri noi la nivel european, un control mai bun al întregului lanţ de producţie şi comercializare a cărnii. Eu cred că este suficient. România a fost scoasă de sub orice vină. Faptul că există în anumite abatoare şi carne de cal înseamnă că şi în România se comercializează carnea de cal, dar nu văd legătura cu scandalul în sine. Mai mult de atât nu ştiu, nu sunt în locul domnului Mănăstireanu, dar prin faptul că cei de la Comisia Europeană au avut un punct de vedere foarte clar, categoric, că autorităţile franceze au luat atitudine şi la nivel internaţional s-a stins acest conflict, eu cred că subiectul ar trebui închis. Asta nu înseamnă că imaginea negativă asupra acestei părţi din industria românească nu este reală şi nu trebuie să facem eforturi în continuare să protejăm producătorii naţionali, pentru că să fii vinovatul de serviciu de fiecare dată când alţii fac nereguli prin străinătate nu este o poziţie nici din punct de vedere economic una sănătoasă. Trebuie să ne apărăm producţia internă şi producătorii, mai ales atunci când avem dreptate, când alţii sunt vinovaţi! Iar atitudinea Guvernului a fost una corectă, iar reacţia a fost una fermă şi la timp.

Întrebare: După cum ştim, Guvernul bulgar a demisionat în urma protestelor legate de nemulţumirile populaţiei referitoare la creşterea preţului la electricitate. Ce reacţie au politicienii din PSD?

Cătălin Ivan: Le urăm mult succes bulgarilor în găsirea unui nou Guvern. Este foarte important să fie un guvern cu care să putem colabora, având în vedere că suntem vecini în această zonă, dar, mai mult, să intrăm în politica internă a statului… noi nu suntem Guvernul de la Budapesta! Nu ne ducem acolo să le spunem bulgarilor cu cine să voteze şi dacă să meargă sau nu la vot. Este treaba celor de la Sofia să gestioneze această problemă.

Întrebare: Ieri a avut loc o discuţie la Comisia pentru Agricultură de la Senat legată de o nouă bază de impozitare pentru agricultori. Totuşi, sunt 670 de mii de persoane care la un moment dat ar putea să se revolte din cauza acestui nou impozit. Probabil că vor exista reacţii, nu ştiu, în urma acestei baze de impozitare. Cum va reacţiona Guvernul dacă vor exista nemulţumiri?

Cătălin Ivan: Răspunsul nu poate fi decât că îmi imaginez că va gestiona foarte bine această situaţie, pentru că aşa le-a gestionat pe toate până acum. Ministrul Daniel Constantin este un ministru care chiar ştie despre ce este vorba acolo, e un ministru foarte bun. Să îl lăsăm pe domnul ministru să gestioneze situaţia cu agricultorii, bănuiesc că ştie ce are de făcut. Avem încredere totală în domnul ministru.

Întrebare: Ne puteţi da detalii despre participarea domnului premier Victor Ponta la Congresul PNL? În ce zi va susţine un discurs? Vor mai merge şi alţi social-democraţi la Congresul liberalilor? Ce ne puteţi spune?

Cătălin Ivan: Nu am agenda. Nu ştiu care este programul şi nu ştiu în ce zi a Congresului preşedintele Partidului Social Democrat va ţine un discurs. Cu siguranţă este invitat, cu siguranţă va participa, dar exact ziua şi ora n-o ştiu, pentru că nu am programul.

Întrebare: Vor mai fi şi alţi social-democraţi în afară de preşedintele PSD?

Cătălin Ivan: Nu am nicio informaţie în acest sens. Probabil că da, dar nu ştiu cine şi când, n-am astfel de informaţii. Nu că ar fi secrete, dar n-am ştiut că îmi puneţi întrebarea şi n-am venit pregătit!

Întrebare: Sunt surprize?

Cătălin Ivan: Nu sunt surprize, nu, dar mă pot interesa şi vă pot da informaţia asta.

Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulţumesc mult! O zi bună în continuare!

 

 

Biroul de Presă al PSD

presa@psd.ro

twitter.com/biroupresapsd

Anunțuri