Etichete

, , , , , , , , , ,

COMUNICAT DE PRESĂ

Andrei Valentin SAVA: Avem nevoie de consens în politica externă a României, indiferent că suntem la putere sau în opoziție 

Andrei SavaDeputatul PSD Andrei Valentin Sava a făcut astăzi, în plenul Camerei Deputaților, un  apel către toți parlamentarii puterii și opoziției de a se ralia unei abordări consensuale a proiectelor de politică externă în care este implicată România. Deputatul PSD a afirmat în declarația sa că proiectul accederii României la spațiul Schengen poate fi transformat pe termen mediu și lung într-un succes numai dacă toți actorii politici înțeleg să abandoneze politica de dezbinare promovată de 9 ani de un preşedinte închipuit.

” Politica externă a unui stat care se respectă se construieşte şi se derulează în baza unui consens politic. Vremea urletelor isterice şi stridente a trecut, vremea pârei la Înaltă Poartă a trecut şi ea. Să ieşim din retorica periferică cu care ne-am marginalizat în Europa. Să ne recâştigăm demnitatea şi să avem curajul să apărăm la unison cauza României atunci când ştim toţi că ţara noastră este nedreptăţită. Sigur că România nu a avut nimic de câștigat din defetismul doctrinei Băsescu. Fondurile europene sunt presuspendate după dezastrul lăsat de PDL și suspiciunile de fraudă, alocările obținute de președinte pentru următorul buget multi-anual al UE sunt insignifiante în raport cu necesitățile țării, subvenția la hectar rămâne în continuare mult sub cea plătită agricultorilor din alte state membre, iar companiile de stat strategice trebuie vândute pe bani puțini sau altfel închise. Amânarea în dosarul Schengen este doar cireașa de pe tort în acești 9 ani de politică externă condusă prin doctrina Băsescu, iar decizia premierului Ponta și a ministrului Corlățean de a schimba această direcție catastrofală pentru România merită salutată. Nu este vorba de o schimbare a politicii pro-occidentale, așa cum continuă să intoxice trompetele lui Traian Băsescu în spațiul politic românesc. Este însă vorba de o resetare binevenită a acțiunilor de politică externă în direcția fructificării statutului României de membru cu drepturi depline în cadrul Uniunii Europene. România nu își mai poate permite să facă o politică externă mică, în care să cedeze unor presiuni externe nelegitime”, a declarat deputatul PSD.

Deputatul Andrei Valentin Sava a criticat demersurile politicianiste ale opoziției PDL-PPDD care nu fac decât să pună România într-o poziție și mai dificilă în relația cu unele cancelarii europene: ”Acuzaţiile pline de ură aruncate de reprezentanţi ai opoziţiei care deunăzi strigau sus şi tare că România e neîndreptăţită în abordarea dosarului Schengen au darul de a irita oamenii de bună credinţă din această ţară. Nimeni însă din această tabără excesiv de zgomotoasă nu se întreabă cum de am ajuns în acest întuneric şi, mai important, cum ieşim la lumină. Marea lor soluţie este să depună o moţiune simplă împotriva ministrului de externe, şi nu oricum, ci alături de nişte personaje politice nefrecventabile în Europa, aşa cum sunt reprezentanţii PP-DD la acest moment”.

În concluzie, deputatul PSD face un apel la consensualizarea temelor de politică externă ca singură armă a României de a-și reprezenta legitim interesele pe agenda europeană. ”Fac un apel la parlamentarii din toate grupurile politice să înţeleagă că aceasta este singura cale de urmat pentru România, că politica de dezbinare promovată de 9 ani de un preşedinte închipuit ne-a adus în situaţia de faţă, că această politică nu mai poate continua. Putem face din acest proiect un succes numai dacă convenim împreună că este momentul unui nou început. Trebuie să revenim la o abordare consensuală a temelor de politică externă a României indiferent că suntem la putere ori în opoziție”, a conchis deputatul Andrei Valentin Sava.

Biroul de Presă al PSD

presa@psd.ro

twitter.com/biroupresapsd