Etichete

, , , , , , , , , ,

Declarații de presă susţinute de Victor Ponta, premierul României şi preşedintele PSD, la Parlament

Transcriere

Victor Ponta ConferintaO să-mi cer mii de scuze, dar aştept să am întâlnirea cu ministrul britanic al Afacerilor Europene şi s-ar putea să nu pot să răspund la toate întrebările.

Preşedintele Băsescu a vorbit în Parlament despre obiective importante ale României, obiective pe care Guvernul pe care îl conduc le susţine în totalitate. Vorbim de apartenenţa noastră la Uniunea Europeană, la NATO, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, intrarea în spaţiul euro şi în Spaţiul Schengen. Acestea sunt obiective fundamentale pe care, repet, Guvernul pe care-l conduc le susţine şi le are, de altfel, în programul de guvernare. E important să auziţi ce spune preşedintele ţării, ce spune prim-ministrul, evident că asta nu înseamnă că n-o să citiţi în continuare tot felul de consilieri prezidenţiali sau analişti care, fie din prostie, fie din ticăloşie, vorbesc mereu despre cum ne ducem noi nu ştiu unde, în Rusia, în Kazahstan sau mai ştiu eu unde, însă obiectivele fundamentale ale României sunt foarte clare, sunt însuşite de preşedinte, de prim-ministru, de Guvern şi lucrurile sunt foarte clare din acest punct de vedere.

Întrebare: Preşedintele Băsescu a spus nişte puncte, nişte direcţii de acţiune. Sunteţi de acord cu ele? Credeţi că ar trebui implementate aşa cum le-a prezentat preşedintele?

Victor Ponta: O să mă uit exact, pentru că nu pot să spun că mă pot pronunţa pe loc şi tot ceea ce ţine de Guvern ca să ne-atingem aceste obiective fundamentale vom face. Sunt lucruri care nu ţin de România, în primul rând, nu de Guvern, care ţin de un anumit climat politic în ţări din Uniunea Europeană şi acolo trebuie să muncim.

Întrebare: Ce puteţi spune despre miniştrii cu probleme penale aflaţi în Guvern?

Victor Ponta: Bun, eu vă spun încă o dată – nimeni din cei cu care am discutat în Europa nu mi-au spus… adică domnul Fenechiu este important pentru preşedintele Băsescu şi pentru dumneavoastră. Eu însă, auzindu-l pe preşedinte de ce trebuie să stăm cu un ministru trimis în judecată când ar putea să plece şi să vedem ce spune judecătorul, vin şi spun cu o logică greu de contrazis: dar de ce nu poate odată justiţia să spună dacă domnul Fenechiu acum cinci ani sau când e el acuzat a făcut ceva? Eu am spus foarte clar că în ziua în care prima dată un judecător se pronunţă asupra oricărui membru al Guvernului, în ziua aceea, dacă e vorba de vinovăţie, pleacă din Guvern. Vă reamintesc că, din păcate, acuzaţiile DNA-ului au şi momente mai puţin fericite, ca să fiu foarte diplomat: domnul ministru Păcuraru a fost îndepărtat din Guvern şi a fost achitat de instanţă şi nu l-a mai pus nimeni ministru înapoi! Domnul ministru Chiuariu a fost îndepărtat din Guvern, acuzat de DNA, şi nu l-a mai pus nimeni înapoi, deşi a fost achitat. Cred că domnul ministru Atanasiu a fost scos din Guvern de preşedinte, după care s-a dat neînceperea urmăririi penale. Deci avem nişte cazuri foarte concrete, un track record, cum s-ar spune în limbaj european, oameni care au fost îndepărtaţi din Guvern, au fost achitaţi şi după aceea nu le-a mai dat nimeni înapoi nici anii pierduţi din punct de vedere politic, nici funcţia. Eu, dacă justiţia română, care e foarte bună şi funcţionează foarte bine şi e independentă, stabileşte o dată, în primă instanţă, atenţie!, nu vorbesc despre apel, recurs sau despre orice altă cale de atac, în primă instanţă stabileşte că ceea ce l-a acuzat Parchetul pe domnul Fenechiu în urmă cu cinci ani sau nu ştiu când, zece ani, ce-o fi făcut, stabileşte un judecător, nu DNA-ul, că DNA-ul acuză, nu stabileşte, dacă stabileşte în primă instanţă că domnul Fenechiu a făcut ceva rău, în aceeaşi zi domnul Fenechiu pleacă. Sunt convins că preşedintele poate să convingă şi judecătorii de la Curtea Supremă să se pronunţe odată, că a avut mai mult succes când i-a convins în alte cazuri să dea termene din săptămână în săptămână, poate va putea să îi convingă şi acum, să avem odată o decizie!

Întrebare: Absenţa domnului preşedinte Crin Antonescu de la acest discurs al preşedintelui cum o priviţi?

Victor Ponta: Nu, dar e absolut dreptul domnului Antonescu şi e absolut normal. Eu, în calitate instituţională, nu puteam să lipsesc de la discursul preşedintelui. Gândiţi-vă că la învestirea Guvernului nu era prezent preşedintele! Adică sunt câteva zone în Constituţie în care preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze şi asta e situaţia, indiferent de sentimentele personale dintre noi.

Întrebare: Domnule Ponta, ca să fie clar pentru toată lumea…

Victor Ponta: Nu, nu, staţi, staţi! Nu pretind că o să reuşesc să fiu clar chiar pentru toată lumea!

Întrebare: Atunci pentru mine!

Victor Ponta: Ăsta-i lucrul cel mai dificil!

Întrebare: Discursul preşedintelui vi s-a părut unul politicianist sau unul obiectiv? Aveţi ceva să-i reproşaţi?

Victor Ponta: Nu comentez discursul preşedintelui.

Întrebare: Aţi putea să ne spuneţi cum ajută prezenţa dumneavoastră, instituţional vorbind, la unitatea USL-ului, în condiţiile în care domnul Antonescu n-a fost prezent?

Victor Ponta: Dar ce, a fost un discurs în faţa USL-ului sau ce? Întrebarea dumneavoastră… ce-are coada vacii cu ştampila primăriei?

Întrebare: Dar influenţează în vreun fel faptul că n-aţi avut o opinie unitară?

Victor Ponta: Deci e vorba despre discursul preşedintelui în faţa Parlamentului. N-are legătură cu deciziile politice ale USL-ului. După cum ştiţi, la ora 17 avem USL, avem de luat nişte decizii importante privind angajarea răspunderii Guvernului pe Legea Restituirii Proprietăţii, pe toate celelalte lucruri pe care le avem de adoptat în continuare. Una-i una şi alta-i alta! Încă o dată repet, că mi se pare exemplul cel mai clar de înţeles chiar pentru toată lumea: cum ar fi fost să spună preşedintele Băsescu că nu vine la Cotroceni la învestirea Guvernului ca să depunem jurământul? Nu vă închipuiţi… şi a fost şi la depunerea jurământului de către domnul Fenechiu, nu? Deci e vorba de atribuţii instituţionale care de multe ori sunt categoric împotriva relaţiilor personale, dar eu vreau să vă anunţ un lucru: o să vin la toate discursurile preşedintelui României, Crin Antonescu. E adevărat, o să vin cu mult mai multă plăcere, dar tot o să vin.

Întrebare: În PSD sunt nemulţumiri pentru aceste veniri de la PDL la PNL! Cum comentaţi?

Victor Ponta: Sincer, eu mă bucur că toţi colegii mei din USL, PNL, PSD, au timp să vorbească cu dumneavoastră. Eu trebuie să mă ocup de guvernarea ţării. Dacă aveţi să mă întrebaţi ceva de asta, vă răspund!

Întrebare: Domnul Vosganian spunea că în Guvern sunt discuţii referitoare la micşorarea CAS-ului şi că s-ar putea întâmpla acest lucru în a doua parte a anului!

Victor Ponta: Nu în a doua parte, nu a zis aşa, a zis „dacă anul acesta avem creştere economică”. Vedeţi, când e vorba de declaraţii pe Guvern sunt foarte atent! La dispute cine cu cine se mai ceartă pe la dumneavoastră să vă facă audienţă nu sunt atent. Dar este în programul de guvernare al USL-ului, sunt aceste obiective, şi anume reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi a TVA-ului pe măsură – şi domnul Vosganian a spus foarte clar – ce avem creştere economică şi resurse bugetare suplimentare. Deci e corect. Anul acesta nu se pune problema până la sfârşitul anului. În funcţie de cum evoluează economia şi cum evoluează încasările la buget, putem să luăm decizii pentru anul care urmează.

Întrebare: În privinţa imobilelor RAPPS, vorbim despre cu sau fără drept de preempţiune?

Victor Ponta: Avem o mică problemă cu o decizie a Curţii Constituţionale care ne cere ca în primul şi în primul rând să le scoatem, practic, la licitaţie pornind de la evaluarea făcută de experţi. E foarte posibil – acum vorbesc la modul realist – să nu fie foarte mulţi amatori în a le cumpăra, pentru că e o perioadă foarte proastă pe piaţa imobiliară. După ce facem acest prim pas, deci le scoatem, atâta costă vila sau apartamentul, dacă nu se prezintă nimeni, evident că al doilea pas este să intrăm în negocieri, pornind tot de la preţul de evaluare, cu cel care are contract şi stă acolo, să-l cumpere. Pentru Guvern tot e bine, că până la urmă important e să încasăm banii pe acele imobile şi să nu mai avem noi cheltuieli cu imobilele respective.

Întrebare: Şi aţi stabilit câte imobile rămân, de câte aveţi nevoie pentru miniştri şi secretari de stat?

Victor Ponta: Nu, numai pentru miniştri, în primul rând. În al doilea rând, o să ţinem o mică rezervă pentru secretari de stat doar pe maxim 90 de zile, iar miniştrii vor avea 15 zile să părăsească locuinţa.

Întrebare: La petiţia adoptată la Târgu Mureş ce răspuns aveţi să le daţi secuilor?

Victor Ponta: Nu cunosc petiţia, iertaţi-mă!

Întrebare: Vorbeşte despre dorinţa lor ca Ţinutul Secuiesc să aibă autonomie!

Victor Ponta: Am respect pentru toate drepturile minorităţilor. Sunt absolut convins că procesul de regionalizare şi descentralizare va ţine cont de toate interesele legitime ale tuturor cetăţenilor României, indiferent că sunt de etnie română, maghiară sau de orice altă etnie.

Întrebare: Cum aţi primit demiterea şefului Loteriei Române?

Victor Ponta: Foarte bine. Ah, staţi că mi-am dat seama acum: am citit un titlu hazliu, că domnul Chiţoiu l-a dat afară pe şeful Loteriei ca represalii faţă de PSD! Nu l-a dat afară, l-a înlocuit informându-mă şi pe mine. Şi bine a făcut!

Întrebare: Încă un lucru, PNL i-a propus doamnei Mona Pivniceru locul de la Curtea Constituţională din partea Senatului din iunie încolo. Aţi discutat cu doamna ministru despre potenţiala plecare din Guvern?

Victor Ponta: Evident că dacă va fi votată judecător la Curtea Constituţională, doamna Pivniceru va pleca din Guvern.

Întrebare: Deci nu aveţi nimic împotriva acestei modificări în structura Guvernului?

Victor Ponta: La ce vă referiţi?

Întrebare: Pierdeţi un ministru?

Victor Ponta: Dar câştigăm un judecător la Curtea Constituţională, nu câştigăm noi, ci câştigă România! Câştigăm un judecător de carieră şi un om experimentat şi cred că doamna Pivniceru în următorii nouă ani, cu alte guverne, că n-o să stea guvernul meu până atunci, va aplica corect litera şi spiritul Constituţiei. Deci, evident, în mod concret, dacă doamna Pivniceru este votată de către Senat pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, nu poate să rămână şi în Guvern.

Întrebare: Sunteţi mulţumit de prestaţia preşedintelui ANSVSA?

Victor Ponta: Nu.

Întrebare: Aveţi de gând să luaţi măsuri?

Victor Ponta: După cum ştiţi, conform legii, nu poate prim-ministrul să ia măsuri direct, dar am discutat şi cu ministrul Agriculturii şi, în primul şi în primul rând, trebuie să verificăm ce anume a mers bine, ce nu a mers bine în funcţionarea ANSVSA.

Întrebare: Care este cel mai mare reproş pe care i l-aţi face acum?

Victor Ponta: Nu, aştept în primul rând informarea, nu am reproşuri cu caracter personal de făcut.

Întrebare: Preşedintele vorbea la finalul discursului despre o colaborare între Parlament, Guvern şi preşedinţie pentru acest obiectiv, integrarea în Spaţiul Schengen. Cum vedeţi posibilă această colaborare?

Victor Ponta: Păi, de exemplu, dacă le spune consilierilor prezidenţiali… ştiţi că sunt nişte oameni care stau în dreapta şi iau o mulţime de salarii şi nu prea fac nimic, doar merg pe la interviuri. Dacă le spune să îşi spună părerile doar între ei, deja cred că e un pas înainte! Nu ştiu dacă aţi remarcat faptul, dar miniştrii, membrii Cabinetului, că despre asta vorbesc, nu au atitudini împotriva preşedintelui. Acum, dacă tot îi plătim degeaba pe toţi consilierii prezidenţiali, îi plătim ca să fie analişti la „B1” toată ziua? Pentru „B1”, aveţi dreptate!

Întrebare: V-aţi simţit vizat de acel ultim pasaj din discursul preşedintelui legat de încrederea populaţiei ca urmare a declaraţiilor unor lideri ai USL în Uniunea Europeană? A dat un avertisment.

Victor Ponta: Păi avem încrederea populaţiei obţinută la vot pe 9 decembrie.

Întrebare: Da, dar aţi putea trezi un euroscepticism prin declaraţiile pe care le faceţi. V-aţi simţit vizat?

Victor Ponta: Nu veţi auzi niciodată de la mine şi nu cred că aţi auzit vreo declaraţie eurosceptică. Dimpotrivă, eu sunt un eurooptimist, cred şi am spus tot timpul în faptul că, într-adevăr, apartenenţa noastră la familia europeană şi transatlantică este un obiectiv fundamental. Repet, de la consilierii şi de la ziariştii domnului preşedinte Băsescu auziţi tot timpul cum nu suntem europeni, dar asta e, treaba lor! E stat de drept, au voie să spună ce vor. Eram foarte curios dacă toţi ăştia, marii susţinători ai statului de drept de pe lângă preşedinte, s-au apucat să critice şi Ungaria, că tocmai s-a schimbat Constituţia. Sunt convins că doamna Macovei şi domnul Preda au criticat puternic Ungaria pentru limitarea puterilor Curţii Constituţionale. Nişte fripturişti care în România spun una, când se duc la Bruxelles spun alta! Ce vreţi, asta e, ne-am obişnuit cu ei!

Vă mulţumesc!

 

Biroul de Presă al PSD

presa@psd.ro

Anunțuri