Etichete

, , , , ,

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul PSD Cătălina Ștefănescu vrea să reglementeze un regim fiscal stimulativ pentru angajarea elevilor și studenților

Catalina StefanescuDeputatul PSD Cătălina Ștefănescu a solicitat Ministerului Educației și Ministerului Muncii modificarea legislației privind programele de practică pentru elevi și studenți desfășurate în companii private sau în instituțiile de stat, astfel încât acest sistem să fie adaptat la noile condiții și cerințe de pe piața muncii.

Deputatul PSD consideră că în legislația muncii ar trebui introdusă categoria de „angajat elev sau student”, pentru care să existe condiții speciale de impozitare, care să stimuleze angajatorii să înceapă o formă de colaborare cu elevii și studenții încă din perioada studiilor. „Dacă ne dorim ca tinerii să aibă experiență în momentul în care finalizează școala trebuie să definim în legislație categoria de „angajat elev sau student”, astfel încât să le putem asigura un cadru fiscal preferențial. De pildă, am putea excepta angajatul-școlar de la restricția salariului minim sau am putea scuti integral această categorie de la plata impozitului pe salariu. Sunt formule care nu presupun cheltuieli de la bugetul de stat, dar care pot oferi firmelor un stimulent important pentru a angaja elevi și studenți”, a explicat Cătălina Ștefănescu.

Totodată, reprezentanta PSD apreciază că legislația ar trebui să permită elevilor să facă activitate practică și la alte unități care nu au un parteneriat cu instituția de învățământ. „Legislația actuală îngrădește foarte mult posibilitățile elevilor și studenților de a căpăta experiență încă din timpul studiilor. Posibilitățile lor de a face practică se restrâng doar la angajatorii care au un parteneriat cu unitatea lor de învățământ. Am cerut date ca să văd cât de eficiente sunt aceste programe de practică. Dar îmi  pun întrebarea de ce trebuie să impunem o astfel de limită? În condițiile în care elevul sau studentul lucrează într-un domeniu corespunzător programei sale școlare, cred că unitatea de învățământ ar trebui să-i recunoască activitatea practică, indiferent de angajator”, a declarat Ștefănescu.

Deputatul PSD mai precizat că a solicitat deja mai multe informații din partea Ministerului Educației și Ministerului Muncii pentru a-și fundamenta o viitoare inițiativă legislativă care să prevadă un pachet de facilități pentru angajații elevi sau studenți.

Biroul de Presă al PSD

presa@psd.ro

Reclame