Etichete

, , , , , , ,

Conferinţă de presă susţinută de Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD şi liderul delegaţiei PSD din P.E, la sediul PSD

Transcriere

Catalin IvanFostul şef al PDL-ului, Traian Băsescu, tot laudă Guvernul USL şi spune cât de eficienţi suntem la guvernare. Ne bucură, pe de o parte, pentru că ceea ce trebuie să facem – şi facem – în ultima perioadă este să îndreptăm tot răul făcut de regimul corupt al lui Traian Băsescu, un regim patronat de Traian Băsescu, cel care ne laudă acum, şi al cărui principal exponent este Elena Udrea, cea care, iarăşi, ne laudă.

Un domeniu în care trebuie să reparăm foarte mult din răul făcut de regimul lui Traian Băsescu este domeniul fondurilor europene şi aici ţin foarte mult să vă spun că în această săptămână a fost deblocat şi Programul Operaţional Regional, un program care aduce României peste 150 de milioane de euro. Patru axe din cele cinci au fost deblocate, în condiţiile în care timp de cinci ani de zile regimul lui Traian Băsescu a reuşit să aibă o rată de absorbţie de doar 7%, noi, cu programele blocate, în încercări de a debloca şi de a restructura tot sistemul de atragere al fondurilor europene, am reuşit să dublăm această rată de absorbţie. Este foarte important de spus, totuşi, că pe lângă acest program mai sunt blocate programe sectoriale pe care le vom debloca în perioada următoare, cum este POS Transport şi cel pentru creşterea competitivităţii. Se discuta foarte mult de sistemul anevoios, greoi de atragere a fondurilor europene, o birocraţie excesivă, gândită de cei de la PDL pentru a trage cât mai mulţi bani din fondurile europene. Fiecare ştampilă în plus, fiecare semnătură în plus însemna în practica fondurilor europene din România, sume de bani date diferiţilor funcţionari puşi de regimul lui Traian Băsescu în diferite funcţii. Toată această birocraţie dispare pentru POSDRU. Va fi un CD care va conţine toate informaţiile pentru fiecare proiect depus la Autoritatea Naţională de Management. Singura hârtie care va însoţi proiectul este procesul-verbal de predare/primire. Pasul următor va fi acela ca şi acest CD să dispară şi toată aplicaţia pentru fondurile europene pe POSDRU să fie făcută online, pe Internet.

Se discuta, iarăşi, foarte mult în regimul lui Traian Băsescu de lipsa experţilor care să evalueze fondurile europene, de faptul că sunt foarte multe proiecte depuse şi cei angajaţi nu reuşeau să facă faţă pentru că erau puţini şi prost plătiţi. Ministrul Teodorovici a anunţat o soluţie care era şi la îndemâna PDL-ului, din păcate nu au folosit-o, aceea de a angaja firme care să aducă experţi pe perioada evaluării proiectelor europene, astfel încât evaluările să fie făcute la timp, să fie făcute corect şi banii să vină cât mai repede în România. Pe scurt, ceea ce regimul lui Traian Băsescu, oamenii lui Traian Băsescu, doamna Udrea, care e suspectă că a fraudat 98% din banii atraşi în 2011 când era ministru, tot ce au greşit ei, tot ce au făcut rău, tot ce au furat sau au blocat din prostie, din incompetenţă, din rea-voinţă sau din corupţie noi am reuşit să îndreptăm în perioada de când suntem la guvernare şi rezultatele se văd.

Prin urmare, cred că ultimul om care ar trebui să dea lecţii despre cum sunt atrase fondurile europene este doamna Elena Udrea. Poate nici Sulfina Barbu, în niciun caz Botiş sau Trăilă. Sunt oameni care au blocat fondurile europene, care aproape au distrus şansa României de a folosi aceşti bani pentru autostrăzi, pentru dezvoltare regională, pentru dezvoltarea comunităţilor locale, pentru a crea locuri de muncă.

Ieri am fost la Bruxelles la o întâlnire cu partenerii externi ai PSD-ului din familia socialiştilor europeni şi am discutat despre o temă foarte importantă pentru noi, o temă foarte importantă în perioada următoare a socialiştilor europeni, aceea de luptă împotriva evaziunii fiscale şi împotriva paradisurilor fiscale. La nivel european, 1000 de miliarde anual sunt pierdute de către statele membre ale Uniunii Europene din cauza evaziunii fiscale. Sunt bani pe care-i putem folosi pentru crearea locurilor de muncă, pentru combaterea şomajului, pentru combaterea sărăciei, pentru reducerea decalajelor, pentru educaţie şi pentru sănătate. Socialiştii europeni şi-au propus şi noi, ca PSD, în cadrul acestei familii, ne-am propus ca până în 2020 – avem acest orizont de timp, până în 2020 – să reducem la jumătate pierderile din evaziunea fiscală. La fel de important rămâne proiectul garanţiei pentru tineri. Este un proiect la care socialiştii europeni ţin foarte mult, un proiect pe care am reuşit să-l punem pe agenda Consiliului Miniştrilor Muncii în februarie, un proiect care va merge în continuare, un proiect care are şi finanţare de 6 miliarde de euro, o finanţare pe care noi vrem s-o creştem la 10 miliarde de euro. Garanţia pentru tineri presupune ca orice tânăr care până în patru luni după terminarea unui ciclu de studii nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă să fie ajutat să-şi găsească un loc de muncă sau să-şi continue studiile sau să intre într-un program de training, astfel încât să se adapteze mai bine pentru piaţa muncii. Ştiţi foarte bine că şomajul în rândul tinerilor este o problemă la nivel european, dar şi în România rămâne o problemă. Dacă în România şomajul a scăzut de la 7,4 la 7%, iar în rândul tinerilor a scăzut la 22,7%, sunt state în Uniunea Europeană unde şomajul depăşeşte 50%, cum este cazul Spaniei. PSD-ul se angajează să ajute mediul privat să reducă povara pe umerii angajatorilor, să atragă investitori străini să creeze locuri de muncă, să finanţeze acest program de garanţie pentru tineri, pentru că, aşa cum am spus şi în campanie, continuăm să spunem că tinerii sunt o prioritate pentru noi şi ar trebui să fie o prioritate pentru România. Dacă PDL-ul îi gonea în străinătate şi spunea că România n-are nevoie nici de ingineri, nici de doctori, că şcoala produce tâmpiţi, vă aduceţi aminte, sau idioţi, vorba lui Traian Băsescu, noi spunem că tinerii sunt foarte importanţi pentru România, spunem că ei trebuie să rămână în România şi trebuie să investim în crearea de locuri de muncă pentru tineri.

Cam atât voiam să vă spun pentru astăzi. Dacă aveţi dumneavoastră întrebări, v-aş putea enumera doar câteva dintre măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale la nivel european, aşa cum le-am gândit şi cum au reieşit în urma discuţiilor de ieri de la Bruxelles. O primă măsură ar putea fi întărirea normelor fiscale naţionale prin eliminarea lacunelor juridice care permit evaziunea fiscală, acordarea de stimulente pentru companiile care contribuie consistent la bugetul naţional, crearea unei autorităţi fiscale europene pentru monitorizarea şi facilitarea schimbului de date privind taxele, crearea unui registru european pentru toate companiile, eficientizând astfel şi centralizând informaţiile de valoare şi, în principiu, o mai bună colaborare între toate statele membre, astfel încât companiile multinaţionale sau cei care au venituri consistente să nu poată să-şi mute baza de impozitare dintr-o ţară într-alta în cadrul Uniunii Europene, creând prejudicii într-o parte şi ajutând în altă parte, vedeţi cazul Ciprului.

Întrebări, dacă aveţi!

Întrebare: Cum rămâne cu salariile „nesimţite”?

Cătălin Ivan: În primul rând, trebuie regândit tot sistemul de salarizare în domeniul bugetar şi aţi văzut că prim-ministrul a cerut miniştrilor de resort să găsească soluţii pentru a reduce decalajele. Este, până la urmă, obligaţia noastră în urma celor spuse când eram în opoziţie şi când eram în campanie electorală, că decalajele acestea trebuie reduse. Nu poţi să ai la stat salariu de 10000 de euro sau cât sunt, în condiţiile în care alţii, în acelaşi sistem, muncesc cu 500 de euro sau şi mai puţin. Avem în vedere reducerea şi, până la urmă, este important ca acest sistem de salarizare să fie echitabil, să fie corect şi să răspundă, până la urmă, responsabilităţii pe care fiecare o are pe funcţia respectivă. Nu se justifică un decalaj aşa de mare, indiferent ce ar face cel care lucrează la stat şi pe orice funcţie ar fi.

Alte întrebări? Dacă nu sunt, eu vă mulţumesc foarte mult! Vă doresc o zi bună în continuare!

 Biroul de Presă al PSD

presa@psd.ro

Anunțuri