Etichete

, ,

Mihai Sturzu: Prea multe generații de sacrificiu

Mihai-Sturzu-deputatAsistăm astăzi la reținerea unor profesori suspectați că au primit mită din partea elevilor pentru a “prezenta” în avans anumite subiecte în cadrul evaluării naționale.

Substanța acestei probleme, însă, este dincolo de ziua de astăzi; de la revoluție și până acum am tot numarat generații de sacrificiu; în 2013 nu mai putem asista impasibil, urmărind știrile de la televizor, ci trebuie să luăm atitudine.

Mesajul meu de astăzi se îndreaptă în primul rând către tinerii care dau bacalaureatul anul acesta sau urmează să îl dea anii următori: nu nota de la examentul de la bacalaureat definește un om, îi dă măsura valorii profesionale sau a moralității lui; important este ca fiecare dintre noi să aibă curajul să își asume propriul drum, propriile reușite sau sincope pentru că până la urmă succesul în viață se cladește în mod corect, în pași mici și oricum nimeni în lumea aceasta nu este perfect.

Nu trebuie să cădem din nou în greșeala de a ridica un caz particular la rang de regulă generală. Situația de la Liceul Dimitrie Bolintineanu trebuie însă tratată cu toata seriozitatea. În acest sens, apreciez reacția promptă a autorităților. Faptul că un astfel de caz a ieșit la iveală, demonstrează că autoritățile nu doar au declarat, dar au și acționat în spiritul toleranței zero față de orice tentativă de fraudă.

Examenul de bacalaureat este unul serios, fiind organizat în mod responsabil. Cine nu respectaă regulile, trebuie să platească. Nu este o situație care să îngrijoreje pe elevii care s-au pregătit serios și pe profesorii care își fac treaba cu responsabilitate. Ei sunt cei care au în mâini soarta viitorului României. Trebuie să îi apreciem pe cei care ințeleg să se raporteze corect în fața acesei evaluări, iar cei care fraudează trebuie să platească.

Reclame